Hartige taart met prei en courgette (glutenvrij)

Hartige taart met prei en courgette (glutenvrij)

De zomer loopt alweer ten einde. Hoe was jouw zomer? Wij hebben genoten van Zweden. Het was daar net iets minder warm en droog als hier. Precies goed dus eigenlijk. Lucky us. Als je een moestuin hebt zoals ik kan je natuurlijk eigenlijk geen vijf weken weg en al helemaal niet met het weer deze zomer. Gelukkig had ik een hele goede oppas (bedankt mam) die goed heeft gezorgd voor de planten zodat ik nu ik terug ben volop kan oogsten. En ook dit jaar komen er weer bergen courgettes van de moestuin. Gelukkig lenen courgettes zich voor onwijs veel gerechten van soep tot jam en van salade tot pannenkoekjes. Je kunt zo gek niet bedenken of courgette past. Hartige taart met prei en courgette (glutenvrij) bewijst dat maar weer eens. Een fijne taart met volop vezels waaronder een hele belangrijke essentiële vezel inuline die je o.a. tegenkomt in prei en knoflook. Voeding voor je darmbacteriën.

Hartige taart met prei en courgette (glutenvrij)
ingrediënten voor 4 personen:

Voor het deeg:

  • 125 gram havermout
  • 75 amandelmeel
  • 175 gram (plantaardige) yoghurt
  • 1 tl bakingsoda
  • 2 el psylliumvezels
  • 1 tl gedroogde italiaanse kruiden
  • 3 el olijfolie
  • snuf zout

Voor de vulling:

  • 3 preien
  • 1 paprika
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 compacte courgette (niet te groot)
  • 4 zongedroogde tomaatjes
  • snuf paprikapoeder
  • 1 tl Italiaanse kruiden
  • versgemalen peper naar smaak
  • 4 eieren
  • 75 gram feta of geraspte harde schapen/geitenkaas
  • snufje zout
  • 10 kerstomaatjes
  • optioneel wat zonnebloempitten

Glutenvrije hartige taart met prei
Bereidingswijze:

Maak allereerst het deeg door de alle ingrediënten bij elkaar in een kom te doen behalve de bakingsoda. Mix de ingrediënten met een mixer met deeghaken door elkaar totdat je een soort deeg krijgt. Voeg dan de bakingsoda toe en meng dit erdoor. Kneed vervolgens met je handen totdat je een mooie bal heb. Laat het deel minimaal 10 minuten rusten.

Verwarm dan de oven voor op 170 graden (hetelucht)

Snij ondertussen de prei in dunne halve ringetjes en de paprika en courgette in kleine blokjes. Verwarm een beetje olijfolie in een hapjespan en bak de prei aan. Pel de knoflook en hak deze fijn. Voeg dan de knoflook met paprika, courgette, Italiaanse kruiden en paprikapoeder toe aan de prei en bak even mee. Hak (of knip) de zongedroogde tomaatjes heel fijn en voeg deze ook toe.

Bekleed een springvorm met bakpapier. Druk de bal uit en vorm een mooie taartbodem in de springvorm. Prik gaatjes in de bodem met een vork en bak de taartbodem 10 minuten voor in de voorverwarmde oven.

Meng in een andere kom de eieren met de verkruimelde/geraspste feta/kaas, voeg zout en peper toe.

Haal dan de springvorm uit de oven en stort het groentemengsel op de taartbodem. Overgiet het groentemengsel met het eimengsel en verdeel de tomaatjes en zonnebloempitten eroverheen.

Bak de taart in ongeveer 25-30 minuten gaar op 170 graden. Laat de taart 5 minuten rusten voordat je hem aansnijdt.
Lauwwarm ook heel lekker (en afgekoeld de volgende dag ook :)).

Hartige taart met prei en courgette (glutenvrij)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.