Koekjes van haver zijn over het algemeen niet moeilijk om te bakken. Ik heb ook al een lekker recept voor winterse havermoutkoekjes op mijn site staan die makkelijk en super lekker zijn. Die bevatten wel biologische rietsuiker. Als je liever geen suiker gebruikt heb ik hier een mooi alternatief. Deze koekjes bevatten namelijk geen toegevoegde suiker. Door het gebruik van appel worden ze niet heel knapperig. Maar dat doet niets aan de smaak af (en tegelijkertijd zijn ze ook nog eens verantwoord.)
Havermout-rozijnenkoekjes met appel .
Van havermout of havervlokken kun je makkelijk havermeel maken door met een staafmixer of keukenmachine de vlokken te malen. Haver is een goede bron van oplosbare vezels. Deze zorgen voor een langzame stijging en daling van de bloedsuikerspiegel en zijn voeding voor onze darmbacteriën. Dit graan werkt ook cholesterol verlagend en rustgevend. Kortom, een goede reden om vaak haver te eten.
Verwarm allereerst de oven voor op 170 graden (hetelucht).
Schil en rasp dan de appels.
Meng vervolgens de geraspte appel met de havermout, rozijnen, amandelmeel, boter en het zout. Kneed het dan tot een samenhangend geheel.
Rol vervolgens met vochtige handen balletjes van het deeg. Druk ze plat op een met bakpapier beklede bakplaat zodat er een koekjesvorm ontstaat. Bestrooi ze vervolgens met amandelschaafsel.
Bak de koekjes in het midden van de oven in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar. Neem ze dan uit de oven en laat ze op een rooster afkoelen.
Door de appel zijn de koekjes beperkt houdbaar (ongeveer drie dagen in een afgesloten trommel). Net afgekoeld zijn ze het lekkerst.
Heb je liever havermoutkoekjes met banaan en chocolade? Dan is dit ook een lekker recept!
Dit recept is een variatie op een recept uit de Allerhande