Kookboeken, ik hou ervan. Maar op het gebied van boeken word ik wel steeds kritischer dus de meeste leen in eerst bij de bieb voordat ik overga tot aanschaffen. Wat er op neer komt dat ik niet heel vaak meer kookboeken koop omdat er meestal maar een paar gerechten in staan die ik daadwerkelijk maakt. En ik ben natuurlijk bezig met mijn eigen boek en het lezen van kookboeken valt onder mijn ‘research’. Ik hou daarom het allermeest van kookboeken die een boodschap hebben of die veel interessante weetjes bieden op het gebied van voedingsstoffen. Zo ben ik me ook meer aan het verdiepen in ‘vegan’ of te wel meer plantaardig eten. De mannen van de ‘happy pear’ ontmoette ik alweer even geleden tijdens een better health event. Hun verhaal en enthousiasme is aanstekelijk dus reserveerde ik hun boek ‘recepten voor geluk’. Indiase masala met kikkererwten is het eerste recept dat ik maakte.
Oke, ik paste het natuurlijk wel wat aan. Ik voegde nog wat extra groenten toe in de vorm van broccoli want iets groens kan ik niet missen in de avondmaaltijd. En ik maakte het net iets gekruider want als je Indiaas eet mag je dat ook wel proeven vind ik. De heren geven aan dat de meeste recepten makkelijk zijn en dat is dit recept zeker. Laat je niet afschrikken door de ingrediëntenlijst. Als je gekruid wil eten zonder pakjes en zakjes dat zit er niets anders op dan een uitgebreide kruiden la te hebben ;).
Mocht je nog meer recepten zoeken met een Indiase twist kijk dan even naar dit recept voor Indiase wortelkoekjes, Dahl of Indiase bonensoep.
Voor de currypasta:
Voor de curry:
Verdeel eerst de broccoli in roosjes. Schil de stronk en snijd deze in blokjes. Stoom de broccoli in 5 minuten beetgaar.
Maak dan de currypasta door eerst de komijn- en korianderzaadjes in een droge koekenpan te roosteren. Na een minuut of 2-3 beginnen ze te ‘springen’. Dan is het klaar. Pel de tenen knoflook en hak ze. Schil de genber en snijd deze in stukjes. Verwijder de zaadjes uit de peper en hak deze in stukjes. Doe de tomatenpuree met de tomatenblokjes, de steeltjes van het bosje koriander en de overige ingredienten (ook de geroosterde zaadjes) in een kom en pureer het geheel met behulp van een staafmixer of blender.
De blaadjes van de koriander bewaren we als garnering.
Maak de prei schoon en snijd deze in ringen. Pel de ui en snijd deze in stukjes. Verdeel de paddenstoelen in stukken. Verwarm een gietijzeren braadpan, voeg de kokosolie toe en fruit hierin de prei, ui en paddestoelen. Wanneer het geheel wat gaat kleuren giet je er een paar lepels ‘curry pasta’ bij. Dat geeft een heerlijke geur. Bak nog even mee en voeg vervolgens de rest van de pasta toe en de kokosmelk. Laat even pruttelen. Tenslotte de kikkererwten en de gestoomde broccoli toevoegen en op smaak maken met wat verse koriander.
Eet er rijst bij en ‘raita’. Raita is (plantaardige) dikke yoghurt met munt en komkommer. Ook geroosterde amandelsnippers zijn erg lekker bij dit gerecht.