Interview Flair rubriek Hap-Slik-Zeg

Interview Flair rubriek hap-slik-zeg

Hap-Slik-Zeg

Een kijkje in de keuken- en het boodschappenkarretje- van een lezeres

Naam: Myrthe (45)
Relatie: getrouwd met Jerry (44)
Kinderen: Lars (18) en Laila (15)
Beroep Myrthe: natuurvoedingsdeskundige
Beroep Jerry: general manager
Geeft uit aan boodschappen: €200 per week
Geeft uit aan uit eten gaan: heel weinig

“Ik kook graag uit mijn eigen moestuin, daar ben ik ’s zomers bijna dagelijks te vinden. Laatst had ik peultjes geplant, als ik dan na een week piepkleine puntjes in de aarde zie verschijnen, ben ik echt blij. Soms mislukt een oogst. Vorig jaar is een deel van mijn andijvie spoorloos verdwenen, waarschijnlijk door slakken verslonden. Bestrijdingsmiddelen gebruik ik nooit, ik ben juist een moestuin begonnen omdat ik natuurlijk wil eten. Toen ik voor de derde keer ernstig ziek werd, gooide ik het roer om.”

Op retraite na ziekte

“Op mijn 20ste kreeg ik lymfeklierkanker. Ik wilde vooral zo snel mogelijk beter worden om weer verder te kunnen met mijn leven. 6 jaar later was de kanker terug, ik was toen 7 maanden zwanger. Mijn zoon kwam 3 dagen voor de uitgerekende datum, direct daarna werd ik behandeld en gelukkig ben ik genezen. In de jaren daarna wilde ik vooral zo normaal mogelijk zijn. Ik maakte carrière en schopte het tot adjunct-directeur van een middelbare school. Ondertussen voelde ik me niet fijn door naweeën van de behandelingen. Op mijn 39ste kreeg ik voor de derde keer slecht nieuws: ik bleek een voorstadium van borstkanker te hebben, heel onwerkelijk.

Liefde voor eten

Na de operatie ging ik op retraite in Frankrijk. Ik genoot van de natuur en verwerkte wat me overkomen was. In dat retraiteoord werd heerlijk gekookt met seizoenproducten, dat wakkerde mijn liefde voor eten aan. De knop moest om en ik koos voor natuurvoeding, omdat dat niets uitsluit als het maar niet sterk bewerkt is. Neem bijvoorbeeld een brood: bak je het zelf, dan zitten er 3 ingrediënten in. Koop je het in de supermarkt, dan krijg je een lange ingrediëntenlijst. Er is van alles toegevoegd, bijvoorbeeld om het langer houdbaar te maken. Verder eet ik groenten en fruit van het seizoen, bijvoorbeeld van een biologisch-dynamische boerderij waar je op het land zelf kunt plukken. Voor mij is dat heel puur voedsel, omdat het onbespoten is en ik precies weet waar het vandaan komt.

Natuurlijk eten

Natuurlijk eten heeft een enorm effect gehad op mijn gezondheid: ik ben niet meer benauwd en mijn hartcapaciteit is hersteld. Mijn man doet graag met me mee en mijn kinderen eten alles wat ik ze voorzet. Mijn zoon en dochter hebben zakgeld en hun puberbrein wil ook vet en zoetigheid, dus dat halen ze soms zelf. Ik maak daar geen punt van maar bespreek het wel met ze. Ik geef gewoon het goede voorbeeld. Dat deden mijn ouders vroeger ook. Ik weet nog hoe ik als meidje van 4 op vakantie in Frankrijk genoot van artisjok. Nu nog zijn artisjokken mijn lievelingseten, ik kweek ze ook in mijn moestuin. Ik kook graag een hele artisjok en dip de blaadjes in zelfgemaakte vinaigrette. Bij het eten komt alles samen: de distelachtige bloem geeft me een soort oergevoel, je geniet er met anderen van en eet het rustig, blaadje voor blaadje.”

Interview Flair rubriek hap-slik-zeg

Deze week op het menu:

Maandag: linzenspaghetti met tomaten-groentensaus en salade uit de tuin.
Dinsdag: burger van oesterzwammen en kasanjechampignons, rauwkost en broccoli.
Woensdag: pittige bieten-paprikasoep, witte asperges met ei, peterselie en grasboter, aardappeltjes uit de oven.
Donderdag: radijssoep met lentegroenten, gierst en hummus.
Vrijdag: gevulde paprika met wilde rijst en salade met raapsteeltjes en meiknol.
Zaterdag: linzensoep met zoete -aardappelfrittata.
Zondag: Marokkaanse groentespiesjes, groene asperges en garnalen van de barbecue met salade uit de tuin.

Dit mini interview is verschenen in weekblad Flair, nummer 28 (10 t/m 16 juli 2019).

Tekst: Eva MunnikGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.