Interview Yoga magazine

interview Yoga magazine

In nummer 5 van yoga magazine (augustus-september 2019) mocht ik mijn verhaal delen. Hieronder het interview zoals gepubliceerd.
Interview Yoga magazine :

‘Zelfs de kindhouding deed pijn’

Toen Myrthe Johansen (45) voor de derde keer te horen kreeg dat ze kanker had, besloot ze: ik ga beter worden. Yoga hielp haar daarbij.

‘Tot drie keer toe kreeg ik de diagnose kanker. De eerste keer was op mijn 20ste toen ik de ziekte van Hodgkin bleek te hebben. Na een intensieve bestralingsperiode leek ik genezen. Maar op mijn 26ste kwam de ziekte terug. Deze keer kreeg ik chemotherapie.
Omdat daardoor de kans op andere vormen van kanker kan toenemen, kreeg ik vanaf mijn 30ste ieder jaar een mammografie.
Toch kwam het als een schok toen ik in 2013 voor de derde keer te horen kreeg dat ik kanker had. Borstkanker deze keer; mijn linkerborst moest worden geamputeerd. Dit kan toch niet de bedoeling zijn? dacht ik. Maar al vrij snel herpakte ik me en besloot: drie keer is scheepsrecht. Ik ga beter worden.

interview Yoga magazine

Vanaf dat moment ging ik me verdiepen in gezondheid en geluk. Ik las veel over yoga, mindfulness en de helende kracht van gedachten. Ik deed al een poosje aan yoga, maar tijdens de lessen was ik vooral prestatiegericht bezig. Dat paste bij mijn toenmalige leven. Ik had een stressvolle baan een gezin met jonge kinderen en nauwelijks tijd om naar mijn lichaam te luisteren. Ondanks dat ik al twee keer kanker had gehad wilde ik niet anders zijn.

Niet presteren, maar accepteren

Na de operatie moest ik wennen aan mijn nieuwe lijf. Het deed pijn. Doordat mijn rugspier was gebruikt om mijn borstprothese te bedekken, kon ik mijn linkerarm beperkt gebruiken. Het was confronterend. Ook besefte ik wat er allemaal was gebeurd in mijn leven en hoe ik daar mee was omgegaan. Intuïtief besloot ik een yoga retraite in Frankrijk te gaan doen. Het bleek het mooiste cadeau dat ik mezelf ooit heb gegeven. Tijdens de retraite leerde ik dat het bij yoga niet gaat om presteren maar accepteren. In het begin deed zelfs de kindhouding pijn. Maar in plaats van me tegen de pijn te verzetten, besefte ik waar die pijn vandaan kwam. Wat mijn lichaam allemaal had moeten doorstaan. En dat het er ondanks dat nog steeds voor me was. Dat het alleen maar heel hard bezig was met herstellen. Vanaf dat moment voel ik een diep respect voor mijn lichaam en grote dankbaarheid voor de veerkracht ervan. Er zit nog steeds iets beperking, maar dat is echt minimaal als je ziet waar ik vandaan kom.
Yoga helpt mijn lichaam te helen. Dat is een voortdurend proces, daarom hou ik ook zo van yoga.

Ondanks alle littekens hou ik van mijn lijf

Ondanks alle littekens en imperfecties hou ik van mijn lijf. Ik zorg goed voor mezelf en bewaak mijn grenzen. Yoga helpt me daarbij. Waarschijnlijk zal ik binnenkort weer geopereerd worden, maar ik heb alle vertrouwen in de helende kracht van mijn lichaam.

Myrthe is natuurvoedingsadviseur en hormooncoach, simplifyyourlife.nl

interview Yoga magazine
Fotografie: Harold Pereira

Fotografie: Harold Pereira
Visagie: Diana Zwarthoed
Styling: Ester de Munnik
Tekst: Francine Postma
Kleding: Iloveyoga

Kijk hier voor meer interviews

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.