Kiemen, klein en krachtig

kiemen, klein en krachtig

Daar waar een zaadje gepland is kan zo maar iets moois opkomen in het voorjaar. Een heldergroene verrassing vol nieuwe levensenergie. Geen seizoen zo veelbelovend en hoopgevend als de lente. Bomen
die ontwaken uit hun winterslaap, de zonnestralen die steeds iets in kracht toenemen en de temperatuur die langzaam stijgt. Het zorgt ervoor dat de energie die opgeslagen lag kan ontkiemen.

Veel zaadjes hebben alleen water nodig om te ontkiemen, een enkeling ook wat daglicht. Kiemen zijn uitlopers van zaden, pitten, granen, peulvruchten en noten. Iedere kiemgroente heeft zo zijn eigen bijzondere eigenschappen. Wat ze echter allemaal gemeen hebben is dat ze bijzonder veel voedingsstoffen bevatten. Daarnaast hebben ze anti-oxidatieve eigenschappen, ze beschermen onze cellen. Ook bevatten ze enzymen die de spijsvertering ondersteunen.


Het gebruik van kiemen als aanvulling op het voedingspatroon wordt al eeuwen toegepast. In het oude China onderkende men de krachtige ontgiftende werking van tarwegras- en gerstegrassap, het uitgeperste blad van ontkiemde graankorrels. Ook werd taugé, kiem van de mungboon, vanwege het hoge gehalte aan vitamine C gebruikt om scheurbuik tegen te gaan.

Taugé is ook vandaag de dag de meest gegeten kiem ter wereld. Alle peulvruchten kunnen gekiemd worden maar de kleinere soorten geven de lekkerste kiemen. Denk dan aan adukibonen, linzen, groene erwten en kikkererwten. Deze kiemen kunnen het beste kort verwarmd worden voordat je ze eet, dat komt de smaak ten goede.

Alfalfa is de kiem van luzerneklaver. Deze kiem heeft een hele neutrale smaak en is daarom zowel te combineren met zoet als met hartig.

Tuinkers is wat pittiger dan alfalfa en komt tegenwoordig overal in Europa in het wild voor. Een volwassen plant kan vijftig centimeter hoog worden en bloeit met witte bloemen. Hij lijkt dan helemaal niet op de tuinkers die we kennen als de makkelijk te kweken kiemgroente in de vensterbank op een laag watten of keukenpapier.

Nog iets pittiger zijn de kiemen van prei, radijs en knoflook. Ze smaken naar de volwassen plant – maar over het algemeen bevatten kiemgroenten relatief meer voedingsstoffen dan de volwassen variant.

Kiemen, klein en krachtig

En wat mij betreft een absolute topper in het rijtje van kiemgroenten: broccolikiemen. Kiemen van de Brassica (koolsoorten) bevatten glucosinolaten, een stof die de plant beschermt tegen insectenvraat. In ons lichaam schijnt deze stof te beschermen tegen de werking van kankerverwekkende stoffen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de kiemen wel tot vijftig keer zoveel van deze beschermende stoffen bevatten als de volwassen planten.

Je kunt ze kant-en-klaar kopen, of makkelijk zelf kweken. Dat is dankbaar werk: een eetlepel zaad geeft binnen een week namelijk een pot vol leven. Prachtige kiemkracht.

Kiemen, klein en krachtig
Artikel voor LIEFKE magazine

Myrthe Johansen is natuurvoedingsadviseur en hormooncoach. Ze heeft een fascinatie voor gezondheid, geluk en de natuur. Haar ervaringen en inzichten deelt ze op haar site Simplify Your Life en in ontmoeting met anderen.
Foto’s: Yfke Metz

Meer kiem inspiratie vind je hier en hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.