Kikkererwtensoep met wortel en tomaat

Deze kikkererwtensoep met wortel en tomaat is een stevige en vullende maaltijdsoep. Kikkererwten zijn peulvruchten en vrij neutraal van smaak, ze smaken een beetje nootachtig. Ze nemen snel smaak op en zijn daarom  makkelijk te verwerken in allerlei gerechten. Zowel gedroogd als in blik zijn kikkererwten goed verkrijgbaar en niet duur.

Zelf gebruik ik graag gedroogde kikkererwten die ik een nacht laat weken in water, de volgende dag goed spoel en dan in ongeveer in een half uur beetgaar kook. Meestal week ik dan direct een grotere hoeveelheid. Een deel gebruik ik direct (zoals in deze soep) en een deel doe ik in een super schone pot met het hete kookvocht. Afgekoeld zet ik ze in de koelkast en dan kan ik er de hele week steeds iets van gebruiken (door een bonenschotel, een salade of om hummus mee te maken).
Kikkererwten bevatten mineralen, vezels, antioxidanten en proteïne. Kleine krachtpatsers.

Ingrediënten voor kikkererwtensoep met wortel en tomaat

  • 1 grote ui
  • 1/2 rode peper
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 stengels bleekselderij
  • 1 winterwortel
  • blik tomatenblokjes (400 gram)
  • 2 el tomatenpuree
  • 400 gram kikkererwten
  • 1 el oregano
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 liter groentebouillon
  • scheutje olijfolie
  • zout en peper
  • handje verse basilicum
  • paar lepels pesto

Bereiding van de kikkererwtensoep met wortel en tomaat:

Pel en hak de uien,knoflook en rode peper in kleine stukjes.
Snijd de bleekselderij in kleine plakjes en de wortel in kleine blokjes.

Verwarm de olie in een pan met dikke bodem.
Fruit de uien met de peper voor een paar minuten op matig vuur totdat de ui glazig is.
Voeg dan de paprikapoeders, oregano en knoflook toe.
Fruit het nog een paar minuten en voeg de wortel en bleekselderij toe.
Bak enkele minuten en voeg de tomatenpuree toe.
Roer een paar keer goed om en voeg dan de tomatenblokjes toe.
Giet de groentebouillon erbij, breng de soep aan de kook en laat het geheel nog een half uur zachtjes pruttelen met de deksel op de pan.
Voeg dan de kikkererwten toe. Laat nog een paar minuten zachtjes doorkoken.

Maak naar smaak af met zout en peper. Zet dan kort de staafmixer in de soep zodat een deel vermalen wordt en er een meer gebonden soep ontstaat maar er nog wel hele kikkererwten overblijven.

Giet de soep in een kom en garneer met een lepeltje pesto en wat verse basilicumblaadjes.

Lekker in combinatie met dit makkelijke brood.

sodabroden op plank

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.