Een winterse feestelijke taart die aansluit bij het thema stilte. Dat is deze bijzondere taart geworden met als ingrediënt peulvruchten. Kokostaart op basis van boterbonen. Ik ontwikkelde het recept voor het winternummer van LFK magazine.
Je denkt misschien niet zo snel aan bonen als basis voor een baksel. Toch kun je met peulvruchten zoals zwarte bonen. kikkererwten, linzen of boterbonen hele lekkere dingen maken zowel zoet als hartig. Of het nou koeken zijn, cake of groene wraps of rode, je maakt ze met bonen.
Of taart dus.
Voor de topping
Verwarm allereerst de oven voor op 170 graden (hetelucht).
Vet dan een springvorm (18 cm) in met kokosolie.
Rasp vervolgens de schil van de citroen, zet de rasp weg. Snijd de citroen doormidden en pers de helften uit.
Doe de bonen in de kom van een keukenmachine en voeg ahornsiroop, citroensap, eieren, vanille essence en de banaan toe. Meng tot een luchtig en egaal geheel.
Doe dan het amandel- en havermeel in een andere kom en voeg hier kokosrasp, arrowroot, baksoda en een snuf zout aan toe. Schep door elkaar. Spatel vervolgens het bonenmengsel door het meelmengsel en voeg wat citroenrasp toe.
Giet het beslag in een springvorm die is ingevet met kokosolie. Bak de taart in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar. Laat de taart volledig afkoelen.
Maak de topping door de kokosroom of yoghurt te mengen met ahornsiroop. Besmeer de afgekoelde taart met de topping en garneer met kokossnippers en zwart sesamzaad.
*arrowroot is een natuurlijk bindmiddel wat gemaakt wordt van de pijlwortel-stok en is te koop bij de natuurvoedingswinkel.