Wraps van linzenmeel (glutenvrij)

Wraps van linzenmeel (glutenvrij)

Er zijn veel verschillende meningen over of je wel of niet gluten zou moeten vermijden in je voeding. Ik ben van mening dat er niets mis is met gluten zolang je het kunt verteren. Slechts 1% van de bevolking heeft een ernstige glutenintolerantie, coeliakie. Zelfs het kleinste spoortje van gluten kan al een enorme allergische reactie veroorzaken. Maar er zijn steeds meer mensen met last van hun darmen. Gluten kunnen daarvan de oorzaak zijn. Een geïrriteerd darmslijmvlies moet tot rust kunnen komen om te herstellen. Het kan daarom verstandig zijn om (tijdelijk) te stoppen met het eten van gluten. Wraps van linzenmeel zijn glutenvrij. Linzen zijn peulvruchten waar ook meel van gemaakt kan worden. Net zoals je meel kunt maken van kikkererwten.

Maar wat zijn gluten nou eigenlijk? Gluten zijn een onderdeel van het eiwit in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Ze zorgen voor samenhang en luchtigheid. Vandaar dat glutenvrije baksels vaak zoveel compacter en zwaarder zijn dan baksel met gluten. Gluten worden in heel veel producten gebruikt en in brood, koekjes en cake soms extra toegevoegde bovenop het glutenbevattende graan dat al gebruikt wordt. Je komt gluten vaak tegen in kant en klaar producten zoals soepen, bouillonpoeder, pasta’s, bindmiddelen en snoep. Het gebruik van gluten moet altijd op de verpakking staan. Er zijn ook melen gemaakt van (pseudo) granen zoals haver, gierst, boekweit, rijs, amaranth, quinoa, teff en mais.

Dus als je (tijdelijk) geen gluten eet valt er echt nog wel wat te kiezen.

Wraps van linzenmeel
ingrediënten voor 2 wraps:

  • 75 gram linzenmeel
  • 150 ml water
  • 1 tl gedroogde Italiaanse kruiden
  • 1 tl paprikapoeder
  • snufje zout
  • 1 tl kokosolie
  • vulling naar keuze, zoals hummus, rucola, champignons, wortel, avocado, zaden en pitten.

Wraps van linzenmeel
bereidingswijze:

Meng de linzenmeel het water en de kruiden door elkaar met behulp van een garde. Zorg voor een klontvrij beslag. Laat een paar minuten staan zodat het iets in kan dikken (het moet een vloeibaar beslag blijven).

Verwarm een beetje kokosolie in een koekenpan en giet daar de helft van het beslag in. Bak de wrap zoals je een pannenkoek zou bakken, wanneer de bovenkant droog is draai je de wrap om. Doe dit vervolgens nog een keer.

Vul daarna de wrap met de vulling. Je kunt natuurlijk eindeloos variëren. Ik gebruik tapenade, hummus of geprakte avocado als basis en daarom leg ik dan verschillende soorten rauwkost zoals wortelreepjes, rucola, reepjes paprika. Maar ook gebakken champignons of een beetje roerei met roerbakgroenten is heerlijk. Net waar je zin in hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.