Gisteren volgde ik, samen met nog vier andere ‘wildplukkers’, een workshop ‘Eten uit de natuur’. Deze middag werd georganiseerd door Landschapsbeheer* met behulp van sponsoring door kringloopwinkel ‘De groene sluis’. Hoewel de middag begon met een flinke plens regen mocht dat de pret niet drukken. Ik ken best wel wat plekken in mijn buurt waar lekkere hapjes voor het oprapen liggen maar gisteren leerde ik weer nieuwe plekken en weetjes. De grootste verrassing was het enorme daslookveld, een magische plek waar daslook groeit zover je kunt kijken. Kruidige bloemkoolsoep met daslook is resultaat van deze ontdekking. Het daslookveld moet later in het seizoen helemaal betoverend zijn wanneer de witte bloemen van deze plant tot bloei komen. Dat ga ik in de gaten houden. Maar terug naar de dag.
Na de wandeling in de natuur, waar Petra Borsch vertelde over wat er allemaal te vinden is in de polder. wat je wel kunt eten en wat je beter kunt laten, plukten we voornamelijk daslook en brandnetel. In de keuken aangekomen gingen we aan de slag met deze groene krachtpatsers. Uiteindelijk deden we ons te goed aan brandnetelsoep, toastjes met daslookpescto en omelet met veldzuring en brandnetel.
Zoals ik eerder schreef was daslook een beschermde plant met nadruk op was. Gisterochtend las ik een column van Ellen Mookhoek dat de beschermde status van daslook in de flora- en faunawet is opgeheven. Ze is weer een gewoon eetbare plant die je (mits met mate en het liefst met toestemming van de eigenaar) mag plukken.
Dat vind ik goed nieuws want het is nou eenmaal een heerlijke plant om soep, pesto of een (borrel)hapje mee te maken!
Pel eerste de ui en snipper deze.
Was dan de bloemkool en verdeel deze in roosjes, snijd de stronk in stukjes.
Verwarm vervolgens de olie in een pan met dikke bodem en fruit hierin de ui.
Voeg de kaneel en anijs toe en fruit deze specerijen even mee.
Doe dan de bloemkool in de pan erbij en giet de groentebouillon eroverheen.
Plet de jeneverbessen en doe die samen met het laurierblaadje en de kruidnagels in een thee-ei (of een zelf vulbaar theezakje) en voeg die toe aan de soep in wording.
Laat het geheel dan een minuut of twintig zachtjes koken met de deksel op de pan.
Rooster ondertussen de zonnebloempitten kort in een droge koekenpan.
Als de bloemkool gaar is haal je het thee-ei (of zakje) uit de pan.
Mix vervolgens het geheel met een staafmixer tot een egale soep en voeg de room toe.
De daslookbladeren snijd je in dunne repen (nadat je ze goed gewassen hebt).
Warm dan de soep nog even goed door (niet meer laten koken).
Giet tot slot de soep in kommen en garneer met een flinke toef daslook en wat zonnebloempitten.
Bijzonder lekker soepje!
*de volgende workshop staat gepland voor 20 mei