Kruidige citroenrijst met zonnebloempitten

Soms kook ik uitgebreid en kost dat helemaal niet zoveel tijd. Dan maak ik ´comfortfood´en voeg ik daar kleine gerechtjes aan toe die ik al klaar heb of die ook maar een paar minuten kosten. Een simpele Indiase maaltijd bijvoorbeeld. Dahl is eenvoudig maar heerlijk, dat laat zich lekker combineren met bijvoorbeeld falafel of pannenkoekjes van kikkererwtenmeel. Een lekkere yoghurtsaus erbij, een chutney en wat rijst maakt dat je een heerlijke veelzijdige maaltijd hebt. Kruidige citroenrijst met zonnebloempitten bedacht ik tijdens zo´n ´Indiaas moment`.

Door in een vegetarische maaltijd peulvruchten te combineren met granen krijg je een voedzame maaltijd met voldoende eiwitten en vezels. Ik hou er dan van om ook verse groenten toe te voegen en wat zuurs. Zo maak ik van de zomer steevast courgette in, altijd lekker als bijgerecht. De perfecte maaltijd bevat niet alleen alle smaken, zout, zoet, zuur, bitter en umami maar ook verschillende bereidingswijzen. Koken, stomen, bakken, fermenteren en rauw bijvoorbeeld. Verschillende kleuren vind ik ook altijd belangrijk. En verschillende soorten vet. In een Indiase maaltijd gebruik ik bijvoorbeeld een beetje ghee (geklaarde roomboter) en kokosolie.

Variatie is zo moeilijk niet. Het is vooral een creatief proces.

Kruidige citroenrijst met zonnebloempitten
Ingrediënten:

  • 200 gram zilvervliesrijst
  • rasp van 1 biologisch citroen
  • sap van een halve citroen
  • 1 stengel sereh (citroengras)
  • stukje gember (3 cm)
  • snufje Keltisch zeezout
  • 100 gram zonnebloempitten

Kruidige citroenrijst met zonnebloempitten
Bereidingswijze:

Boen de citroen goed af en rasp de gele schil van de vrucht. Snij de citroen dan door en pers een helft uit. Schil het stukje gember en kneus het even. Was het citroengras. Haal dan een stukje van de bovenkant en onderkant van de sereh, kneus de onderkant van de stengel.

Breng water aan de kook en voeg de rijst toe samen met de helft van de citroenrasp en het stukje gekneusde gember en de stengel citroengras. Kook de rijst bijna gaar (kijk op de verpakking van de rijst voor de juiste kooktijd). Voeg aan het einde van de kooktijd een snufje zout toe.

Rooster ondertussen de zonnebloempitten lichtbruin en knapperig.

Wanneer de rijst gaar is deze eventueel afgieten (als dit nodig is).
Voeg dan de rest van de citroenrasp toe en het citroensap.
Meng dan de zonnebloempitten erdoor. Serveer direct.

Kruidige citroenrijst met zonnebloempitten
Kruidige citroenrijst met zonnebloempitten

2 Comments

  1. Myrthe schreef:

    Leuk Yvonne, hoor het graag van je!

  2. yvonne schreef:

    leuk recept! even wat ànders; ik ga het uitproberen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.