Kwarkcake met gedroogd fruit en noten (glutenvrij)

Kwarkbrood met gedroogde vruchten en noten

Soms ontstaan recepten omdat ik iets in mijn  koelkast aantref dat aan de datum is. In dit geval een pot volle biologisch kwark. Eten weggooien vind ik echt zonde dus dat probeer ik zoveel mogelijk te vermijden. Kliekjes van het avondeten gebruik ik bijvoorbeeld graag als lunch (als zoonlief het niet al op heeft). Van overrijpe bananen maak ik snel ijs of een bananencake. Van iets rimpelige appels appelmoes en van oud brood een ‘broodpudding taart’. En nu stond er dus een pot kwark waarbij de t.g.t. datum al verstreken was. Na even ruiken en proeven bleek er helemaal niets mis met de kwark dus ging ik er mee aan de slag.
Kwarkcake met gedroogd fruit en noten was het eindresultaat.

Wat doe jij als iets ‘over de datum’ is? Ik vertrouw in eerste instantie vooral op mijn neus en ogen. Als die het vertrouwen proef ik het desbetreffende product even. Er zijn verschillende data. Op versproducten wordt de t.g.t datum aangegeven. Bij houdbare producten wordt een t.h.t. datum aangegeven.

Te gebruiken tot

T.g.t staat dan voor te gebruiken tot. Versproducten zijn over het algemeen bederfelijke producten zoals zuivel, vlees en voorgesneden groenten en fruit. Vlees bederft het snelst, dat zie en ruik je snel genoeg. Dat zou ik dan ook niet snel meer eten na de datum op de verpakking. Zuivel daar in tegen, bederft wel maar is vaak nog echt wel een aantal dagen langer houdbaar dan dat op de verpakking staat. Zure zuivel durf ik (helemaal als het nog niet open is geweest) rustig een week na de t.g.t. datum te gebruiken. Dan is het vaak alleen wat zuurder geworden omdat het fermentatieproces door is gegaan. Bij voorgesneden groenten zie je en ruik je snel genoeg of het niet meer goed is. De verpakking gaat bol staan, de inhoud is gaan gisten. Dat brengt vaak een zoete weeïge geur met zich mee.

Ten minste houdbaar tot

T.h.t. staat dan voor tenminste houdbaar tot. Mijn ervaring is dat je sommige producten uit die groep wel kunt eten als de datum een jaar verlopen is. Bijvoorbeeld bij gedroogde bonen en zout. Je merkt bij sommige producten dat de smaak terug loopt maar je wordt er niet ziek van. Lang houdbare producten die vet bevatten (ook volkoren melen waarbij de kiem is mee gemalen) worden ranzig, dat ruik je snel genoeg.
Maar goed, je kunt het beste alles op tijd opeten. Dan hoef je ook niets weg te gooien.

Door vetten, eiwitten en vezels slim te combineren zorg je voor een stabiele bloedsuiker spiegel. Ik had ook nog wat hazelnootmeel liggen dat op moest maar je kunt ook amandelmeel gebruiken.

Kwarkcake met gedroogde vruchten en noten
Ingrediënten:

 • 500 gram volle kwark
 • 150 boekweitmeel
 • 100 gram hazelnootmeel (fijn gemalen hazelnoten)
 • 2 eieren
 • 50 gram abrikozen
 • 25 gram rozijnen
 • snufje zout
 • 1 eetlepel kaneel
 • 50 gram walnoten
 • 1 theelepel bakingsoda
 • optioneel twee eetlepels kokosbloesemsuiker

Kwarkcake met gedroogde vruchten en noten
Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 170 graden (hetelucht).

Bekleed een cakevorm met bakpapier.
Hak de walnoten grof en snijd de abrikozen in stukjes.

Klop de eieren luchtig op met de kwark. Voeg dan boekweit- en hazelnootmeel, de snuf zout, kaneel en bakingsoda toe.
Meng vervolgens de abrikozen, rozijnen en walnoten door het beslag (liever niet mixen).  Schep dan het beslag in de bakvorm en garneer de bovenzijde met wat noten naar keuze (ik gebruikte amandelen).

Zet de cake ongeveer 45 minuten in de oven. Let erop dat de bovenkant niet te bruin wordt (mocht dit wel gebeuren kun je de bovenkant afdekken met wat bakpapier). Na drie kwartier is de cake gaar als je er met een prikker in prikt en deze er ‘droog’ uitkomt. Laat de cake helemaal afkoelen voordat je hem aansnijdt.

kwarkcake met gedroogde vruchten en noten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.