Soms zijn er van die trends die je tegenkomt op Insta (en waarschijnlijk ook op Tiktok maar daar ben ik niet te vinden) die me intrigeren. Ik zag steeds filmpjes langskomen van broden gemaakt van geweekte linzen. Dan kan ik niet anders dan het ook proberen natuurlijk. Uiteraard kijk ik dan naar een aantal verschillende recepten en geef er dan mijn eigen draai aan. Linzenbolletjes, glutenvrij & vezelrijk , hoe mooi kan het zijn. Oh ja, lekker is ook fijn. Ik heb er eerst een basisrecept van gemaakt voor zes kleine bolletjes. Ze zijn reuze voedzaam dus veel heb je er niet van nodig. Ze zijn de dag van het bakken het lekkerst, daarna worden ze snel droog maar dat ik met zelfgebakken brood ook zo. Zonder gebruik van allerlei broodverbeteraars verouderd het gewoon.
Een broodje anders, door het gebruik van linzen glutenvrij. Peulvruchten bevatten, net als granen, zogenaamde anti nutriënten, door ze te weken (en goed te verhitten) worden deze grotendeels afgebroken. Er zijn recepten waarbij de linzen twee uur worden geweekt maar ik heb de voorkeur voor minimaal 8 uur. In deze bolletjes worden ook vezels gebruikt. Gemalen lijnzaad en psylliumvezels zorgen voor ‘plak’ dat wat gluten in granen anders voor hun rekening nemen. Wanneer je last hebt van je stoelgang en je daarvoor naar de dokter gaat is de kans groot dat je een recept krijgt voor zakjes. De inhoud van de zakjes moet je oplossen in water en dan opdrinken. Dat zijn psylliumvezels, die kun je dus ook gebruiken in je voeding. Je koopt ze heel simpel bij de natuurvoedingswinkel. Het is van belang om er goed bij te drinken want deze vezels nemen veel vocht op.
Doe de linzen in een schaal en laat ze minstens 8 uur weken. Spoel ze af in een vergiet en laat even uitlekken. Doe de linzen vervolgens in de mengkom van de keukenmachine of blender.
Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht).
Mail het lijnzaad (dat gaat heel makkelijk in een elektrisch koffiemolentje) en voeg het bij de linzen. Doe het zout en water erbij en meng het geheel tot een mooi glad geheel. Af en toe even met een spatel de randjes terugduwen zodat echt alle linzen vermalen worden. Voeg dan bakingsoda en citroensap toe en meng nog even heel kort door elkaar.
Bekleed de bakplaat met bakpapier. Maak je handen vochtig onder de kraan en vorm voorzichtig zes bolletjes van het deeg. Niet kneden want dan druk je de lucht eruit. Bestrooi met de pitten (sesamzaad kan ook). Schuif de bakplaat in de oven en bak de bolletjes in 18-20 minuten gaar.
Laat ze een beetje afkoelen en geniet van de linzenbolletjes! Heerlijk met een spread bij een kopje soep.