Luchtig bloemkoolbrood (glutenvrij & koolhydraatarm)

Luchtig bloemkoolbrood (glutenvrij & koolhydraatarm)

Soms zie ik recepten die ik uit wil proberen maar ik volg eigenlijk nooit echt het recept. Zo ging het ook toen ik een recept zag voor bloemkoolbrood op de glutenvrije site van ‘Oh my pie’ (echt een leuke site als je houdt van glutenvrij bakken). In eerste instantie stond er in het recept dat er 6 eieren in verwerkt moesten worden, dat vind ik wat veel van het goede dus dat paste ik aan. Ook de bereidingswijze paste ik naar eigen inzicht aan, ook de andere ingredienten paste ik aan naar eigen smaak. Luchtig bloemkoolbrood (glutenvrij & koolhydraatarm) a la Myrthe.

Soms pakt het ‘gerommel’ aan het recept niet goed uit, dat kan, dat is altijd het risico van experimenteren. Maar in dit geval pakte het heel goed uit. Ik had vrienden te eten die het daar ook helemaal mee eens waren. Ze vonden het heerlijk. En ik vind het altijd fijn om extra groenten te verwerken in baksels, ook in zoete baksels zoals deze of deze.

Wanneer je dit broodje bij een kop goed gevulde soep eet heb je een heerlijke maaltijd. Wij aten het als voorgerecht bij een kop frisse courgettesoep, ook een hele lekkere combinatie.

Luchtig bloemkoolbrood (glutenvrij en koolhydraatarm)
ingredienten:

  • 400 gram bloemkool
  • 4 eieren
  • 100 gram amandelmeel
  • 30 gram harde geitenkaas
  • 50 ml kokosolie
  • 1 el italiaanse kruiden
  • flinke tl
  • 30 gram gemalen lijnzaad
  • 1/2 tl zeekraalzilt (optioneel)
  • flinke snuf zeezout
  • 3 el sesamzaad (wit en blond)

Luchtig bloemkoolbrood
bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 170 graden (hetelucht) en bekleed een cake- of broodvorm met bakpapier

Was allereerst de bloemkool en snijd vervolgens in stukken. Maak er dan met behulp van een keukenmachine ‘bloemkoolrijst’ van. Je kunt hiervoor ook heel goed de stronk van de bloemkool gebruiken. Stoom de bloemkoolrijst vervolgens een paar minuten. Ik doe dat, bij gebrek aan stoomoven of pan, in een vergiet boven een pan kokend water. Laat de bloemkool dan even wat afkoelen. Vervolgens leg je de bloemkoolrijst in het midden van een schone theedoek. Vouw de punten omhoog en ‘wring’ de bloemkool dan uit.

Je kunt gebroken lijnzaad kopen maar ik kies ervoor om mijn lijnzaad zelf te malen. Lijnzaad is rijk aan omega 3 vetten en die oxideren snel. Je maalt de zaadjes makkelijk met een fijne koffiemolen. Lijnzaad zorgt voor extra binding in glutenvrije baksel en voegt mooi wat vezels toe.

Scheid de eieren en vang het wit op in een schone kom. Klop met een handmixer het eiwit tot luchtig wit schuim. Klop in de andere kom eerst het eigeel los en doe er dan amandelmeel, lijnzaad, geraspte kaas, kokosolie, kruiden, bakpoeder, zeekraalzilt en/of zeezout bij en roer door elkaar. Voeg dan de uitgeknepen bloemkool toe en meng door elkaar. Spatel ten slotte het opgeklopte eiwit door het mengsel zodat er een mooi luchtig beslag ontstaat (je kunt het ook kort mixen als je er maar voor zorgt dat het een luchtig geheel blijft).

Schep het beslag in de bakvorm en bestrooi de bovenkant met sesamzaadjes en bak dan het brood in ongeveer 35 minuten gaar en goudbruin. Iedere oven is anders dus de baktijd kan iets verschillen. Ik liet het broodje grotendeels afkoelen in de oven.
Laat het bloemkoolbrood sowieso helemaal afkoelen voordat je het aansnijdt.

Luchtig bloemkoolbrood (glutenvrij & koolhydraatarm)

Laat je het me weten wanneer jij ook geniet van jouw bloemkoolbroodje?

Luchtig bloemkoolbrood (glutenvrij & koolhydraatarm)




Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.