Matcha thee, groen en gezond deel 1

Op mijn verjaardag, die ik in Japan mocht vieren, kreeg ik een Matcha setje cadeau. Ook werd ik getrakteerd op een bezoek aan een traditioneel theehuis. Een authentieke Japanse ervaring. Wat het allemaal nog mooier maakte is dat ik deze ervaring kreeg en mocht delen met één van mijn beste vriendinnen. We zijn al bevriend sinds de middelbare school. De laatste keer dat ik mijn verjaardag vierde in haar bijzijn was, denk ik, een jaar of vijftien geleden. Zolang wonen zij en haar gezin al in het buitenland. Extra bijzonder dus om deze dag met haar te kunnen vieren.
In het Japanse theehuis dronken we, zittend op de grond onze thee. Matcha thee, groen en gezond.

nathalie en ik theehuis

Magische matcha

Matcha is een bijzondere thee; het wordt beschouwd als de meest gezonde onder de groene theesoorten. Ongeveer vier weken voor de pluk van de blaadjes wordt met doeken de plant in de schaduw gehouden zodat er meer chlorofyl ontstaat. Voor matcha thee worden alleen de bovenste blaadjes van de theeplant geplukt. Wanneer ze gedroogd zijn worden de bladeren gemalen tot een zeer fijn en knalgroen poeder. Er worden heel veel gezonde eigenschappen toegeschreven aan matcha thee.

Gezondheidsvoordelen

Zo zou uit onderzoek blijken dat het nierschade tegengaat en de lever beschermt.De chlorofyl in de thee werkt ontgiftend en matcha thee bevat vitamine A, B, C en E. Ook bevat het een sterk antioxidant wat zenuwcellen kan herstellen en de spijsvertering ondersteund. Het gaat huidveroudering tegen en ondersteund het herstellend vermogen van de huid. Ook zou het gebruik ervan zorgen dat de bloedsuikerspiegel minder stijgt als het gecombineerd wordt met andere producten. Dit zou verklaren waarom in Japan zoete snacks steevast gecombineerd worden met matchapoeder. Je kunt het namelijk zo gek niet bedenken of er wordt wel matcha in verwerkt (dat heb ik maar al wat graag allemaal geproefd).

Matcha setje

Hoewel matcha een typische Japanse thee is, vindt het drinken van matcha zijn oorsprong in China (waarschijnlijk in de zesde eeuw). In Japan werd rond het jaar 1000 de eerste matcha thee gedronken. In de 16e eeuw werd het drinken van deze groene drank een ware ceremonie. Tijdens het bereiden van matcha thee wordt er gebruik gemaakt van verschillende attributen. Een matchakom, een bamboe lepeltje, een bamboe klopper en natuurlijk matchapoeder. Een leuk weetje is ook dat de koppen en mokken in Japan geen oren hebben om ze aan vast te houden. Het is namelijk zo dat je iets dat te heet is om vast te houden niet tot je moet nemen. Je drinkt de thee dus pas als je de kom kunt vasthouden. Dit is beter voor je spijsvertering.

matchathee set

Bereiden van matcha thee, groen en gezond:

Kook water en laat het water dan afkoelen tot ongeveer 75 graden. Te heet water tast de smaak en kracht aan van de matcha (net als bij ‘gewone’ groene thee). Spoel je matchakom af met warm water (of laat  er even wat heet water instaan zodat de kom kan opwarmen). Schep dan met een bamboelepeltje een schepje matcha in je (lege) kom en giet er tot ongeveer de helft van de kom water bij. Klop dan met je bamboe klopper de matcha door het water, als je klopt in een M vorm krijg je het beste resultaat. Het is namelijk de bedoeling dat je een beetje schuim op je thee krijgt.

Sori o tanoshimimasu! (geniet ervan)

それを楽しみます

matchathee

2 Comments

  1. Myrthe schreef:

    Ja en wat voor! Zo bijzonder!

  2. Nathalie schreef:

    Weer nieuwe herinneringen gemaakt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.