Het voorjaar is het ultieme seizoen om de natuur in te gaan en wilde kruiden te plukken. Iedere wandeling zie ik allerlei lekkere en/of gezonde hapjes. En/of want niet al het eetbare ‘onkruid’ vind ik per definitie echt lekker. Zo is kleefkruid, net als paardenbloem bitter. De structuur (plakkerig en harig) nodigt niet direct uit om te eten. Maar eenmaal verwarmt verdwijnt de harige plakkerigheid. Net als veel kruiden in het voorjaar ,is kleefkruid een kruid dat kan helpen bij ontgiften. Je kunt er makkelijk ’thee’ van zetten, je krijgt er een prachtige heldergroene drank van. Maar je kunt natuurlijk ook veel verschillende kruiden tegelijk gebruiken om van alle verschillende eigenschappen en inhoudsstoffen te profiteren. Dat deed ik op een zonnige lentemiddag toen ik dit gerecht maakte. Naakte haverrisotto met paddenstoelen en onkruid is echt voorjaars ‘comfortfood’.
Eigenlijk mag dit gerecht misschien geen risotto heten omdat het niet gemaakt is van risottorijst maar van naakte haver, verbouwd in Nederland. Naakte haver is een soort haver waarvan het zaad los in de kafje groeit. Het hoeft dus na de oogst niet meer geschild of gepeld worden. Naakte haver is rijk aan vezels en een bron van eiwitten. Het heeft een lekkere ‘bite’ en ik gebruik het ook graag om nasi van te maken. Je kunt het kopen bij de natuurvoedings(web)winkel.
Pluk allereerst verschillende soorten wilde kruiden. Ik plukte zowel in het bos als in mijn tuin om een fijne mix te krijgen. Je kunt er net zoveel verschillende kruiden in verwerken als je wilt. Ik gebruikte: daslook, brandnetel, hondsdraf, kleefkruid, citroenmelisse, tijm, rozemarijn, oregano, paardenbloem en dovenetel. Alle kruiden, behalve brandnetel kun je zonder handschoenen plukken. Spoel de kruiden goed af en laat ze uitlekken in een vergiet.
Rooster de pitten even in een droge koekenpan en zet ze weg tot gebruik.
Kook dan de naakte haver 30 minuten. Ik gebruik 2 keer zoveel water als haver. Dan wordt het meeste opgenomen en hoef je maar weinig af te gieten. Maak ondertussen de prei schoon en snijd deze in halve ringen. Pel en snipper de sjalot en knoflook. Verwarm de olijfolie op matig vuur en fruit daarin de prei, ui en knoflook. Maak dan de paddenstoelen schoon en verdeel ze in stukjes. Ik gebruikte kastanje champignons en shiitake. Voeg de paddenstoelen vervolgens toe aan het preimengsel en bak mee. Verdeel de courgette in de lengte in plakken en snijd er blokjes van. Bak de courgetteblokjes ook mee. Hak vervolgens de wilde kruiden fijn (kijk uit met de prikkels van de brandnetel). Wanneer de naakte haver bijna gaar is voeg je de kruiden toe aan het groentenmengsel. Bak de kruiden even mee.
Giet de naakte haver af mocht dat nog nodig zijn en voeg alles samen. Giet er de haverroom bij en laat even kort doorkoken. Maak op smaak met peper en zout. Garneer de risotto met de geroosterde pitten en eventueel wat edelgistvlokken of geraspte schapenkaas.