Pizzabodem of crackers van cassavewortel (glutenvrij)

cassave pizzabodem of cracker

Zo’n jaar geleden las ik het boek ‘De poepdokter’ van Nienke Tode-Gottenbos, alias de groene vrouw. Ze deelde in haar boek een recept voor een pizzabodem van cassavewortel. De verse wortel wel te verstaan. Pas toen ik een paar maanden geleden een cassavewortel bij de Lidl zag liggen dacht ik er weer aan. Nieuwsgierig als ik ben naar voeding die ik nog niet eerder gegeten heb, ging ik met de wortel aan de slag. En warempel, ik maakte een mooi cassavedeeg. Maar het moest nog wel een beetje ´gefinetuned´ worden.
Op reis in Costa Rica kwamen we werkelijk overal cassavewortel tegen. Ik kreeg van Lieke, een van de eigenaren van ecolodge ´Mundo Milo´, op onze laatste dag daar een heerlijke cassavepannenkoek als ontbijt. Gemaakt van cassavemeel. Je begrijpt waarschijnlijk wel dat toen ik weer thuis was, en een cassavewortel tegenkwam, ik direct blij de keuken in dook. Deze keer heb ik de hoeveelheden opgeschreven en was het eindresultaat perfect.
Tijd om te delen. Pizzabodem of crackers van cassavewortel.

cassavewortel

De bodem bak je voor, die kan je zo knapperig maken als je zelf wilt. Het fijne is dan ook dat je er ook stukken van kunt breken en kunt eten als cracker. Dat deed ik ook. Ik nam de crackers mee als extraatje voor bij een maaltijdsalade tijdens het examen van de opleiding hormoontrainer. En liet het direct proeven aan een aantal medestudenten. Goedgekeurd! Dus bij deze ook speciaal voor hen dit recept. En voor Lieke in Costa Rica, omdat ze zo’n lekkere cassavepannenkoek voor me liet bakken. Cassavemeel is besteld dus binnenkort ga ik dat thuis ook proberen te evenaren.

Weet je waarom ik zo enthousiast over cassave ben? Omdat ik gek ben op variatie, gezonde variatie. En deze pizzabodem maak je maar van een paar ingrediënten, is glutenvrij, en cassave is ook nog eens groente en goede voeding (prebiotisch)voor je darmbacteriën. Ik zeg win-win-win-win. Neem er wel de tijd voor want het deeg heeft tijd nodig om af te koelen voordat je het verder kunt verwerken.

Pizzabodem of crackers van cassavewortel
ingrediënten:

 • 1 cassavewortel (schoongemaakt 750 gram)
 • 55 gram kokosolie
 • 2 el oregano
 • flinke snuf zout en peper

Pizzabodem of crackers van cassavewortel
bereidingswijze:

Schil met een scherp mes de bruine harde schil van de wortel. Hak de wortel vervolgens in stukken en kook de stukken wortel (stukken niet groter dan 3 cm houden) in weinig water (maar niet te weinig want de wortel neemt ook nog wat water op). Na 20 minuten even prikken of de wortel gaar is. Als dat het geval is doe je de wortel met de kokosolie in je keukenmachine.

Laat de machine draaien totdat het een glad geheel is geworden. Het is plakkerig, nog geen deeg. Stort vervolgens deze plakkerige substantie op een vel bakpapier of een siliconebakmat. Laat het vervolgens afkoelen. Als het goed is plakken de afgekoelde randen al niet meer aan het papier of bakmat.

Verwarm de oven dan voor op 200 graden.

Cassavedeeg

Wanneer het deeg is afgekoeld kneed dan zout, peper en oregano door het deeg. Verdeel het deeg in bolletjes.
Rol het bolletje vervolgens heel dun uit met een deegroller (ik heb een houtenroller met een siliconen laagje waar dat heel goed mee gaat op een siliconen bakmat. Ik gebruik een groot rond bord om de maat te bepalen. Snij de randen dan mooi rond.

En dan…

Vervolgens leg je een vel bakpapier op de uitgerolde bodem en dan keer je de bakmat. Lastig uitleggen, in dit geval snap ik waarom video’s zo populair en handig zijn… Maar goed, het is dus de bedoeling dat je de bodem op het bakpapier krijgt. En omdat ik de bodems zo dun mogelijk uitrol (voor het knapperigste effect) gaat dit het makkelijkst door het voorzichtig keren van de bakmat. Even een handigheidje.

cassave pizzabodem rauw

Bak de bodem vervolgens 10 minuten. Draai de bodem na 10 minuten om en bak dan nog 5 minuten. De bodem is dan goudgeel en knapperig. Je kunt er dan stukken van breken en als cracker eten. In dat geval kan je beter een rechthoekig plak maken en kleine inkepingen snijden zodat het makkelijk breekt op de randen.

Cracker of.… pizza!

Maar je kunt de bodem dan natuurlijk ook beleggen met tomatensaus, lekker veel (niet te natte) groenten, olijfjes en wat kaas. Dat deed ik ook. Met als resultaat een echte pizza! Jummm wat lekker!
Net zoals een pizzabodem van ander deeg wordt het middenstuk zachter door het vocht van de tomatensaus.
Als je de bodem dus heel dun maakt is het daar wat slapper. Maar wat maakt het uit?
Dit is gewoon een hele gezonde pizza, zonder gluten, transvetten en wanneer je de kaas weglaat ook nog veganistisch en lactosevrij. Kortom, je hormonen worden er ook nog eens heel blij van. Ik zeg een perfecte maaltijd om iets te vieren!
(Mijn examen heb ik trouwens glansrijk gehaald :)).

pizzabodem van cassave

 

 

 

 

 

7 Comments

 1. Myrthe schreef:

  Hoi Sanneke, het klopt dat er luchtbellen ontstaan tijdens het bakken maar mijn ervaring is dat die ook weer verdwijnen na het bakken. Wanneer ik de pizzabodem beleg zorg ik ervoor dat ik zo weinig mogelijk vocht toevoeg omdat je anders inderdaad het risico loopt dat de bodem zachter wordt. En altijd de bodem op een rooster leggen (niet op een bakplaat) omdat het anders inderdaad heel zacht wordt. De groenten even kort bakken en dan op de bodem leggen is ook een optie. Succes! Groeten Myrthe

 2. Sanneke schreef:

  Hi Myrthe,
  Bedankt voor dit recept! Ik had al eerder pizzabodems van cassave gemaakt, maar ik ben nog steeds aan het experimenteren. Hij is nog niet perfect! Als ik de pizzabodem in de oven voorbak, dan ontstaan er hele grote luchtbellen. Die prik ik dan door, maar vervolgens is de pizzabodem niet meer mooi glad. Ook wordt het weer helemaal zacht als ik het daarna beleg met groenten en daarna weer in de oven doe. Heb jij dat ook?
  Groetjes, Sanneke

 3. Myrthe schreef:

  Ha wat fijn om te lezen Ivo! Leuk dat je zo enthousiast bent en dat met me deelt, dank je wel!

 4. Ivo schreef:

  Zo.. wat was dat lekker! Het kneden van het deeg was even lastig aangezien het erg plakte, een beetje tapiocameel hielp daar wel bij. Siliconenmat en roller werkten perfect voor een platte bodem. Ik heb na het voorbakken de bodem belegd met mijn favo pizza ingrediënten en het resultaat smaakte me veel beter dan een reguliere pizza. Echt een geweldig recept. De voorgeschilde ingevroren cassave van de toko gebruikt aangezien de verse niet te krijgen was.
  Dit ga ik vaker maken!

 5. Myrthe schreef:

  Dank je wel Lieke, leuk, vind het altijd leuk om reacties te krijgen op mijn recepten. Benieuwd naar jouw resultaat. Alleen maar goede herinneringen aan cassave en Costa Rica!

 6. Myrthe schreef:

  Leuk Lieke, altijd fijn als je laat weten hoe een recept is bevallen! Alleen maar fijne herinneringen aan cassave en Costa Rica 🙂

 7. Lieke van de Loo schreef:

  Lijkt me een heerlijk recept Myrthe, goed uitgewerkt. We hebben hier in Costa Rica zoveel cassave en recepten ervan maar deze kende ik nog niet. Benieuwd of mij dit hier gaat lukken

  Dank je wel voor het delen en ik laat je het resultaat snel weten. Zonnige groetjes, Lieke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.