Het is officieel herfst en dat is te merken ook. De bladeren verkleuren in rap tempo en sommige bomen zijn aan het loslaten. Ik vind de natuur een inspirerend voorbeeld. Zoals de bomen hun bladeren loslaten probeer ik ook dingen los te laten. In de vorm van overtuigingen en spullen. Opruimen in hoofd en huis. Ook krijg ik weer meer zin in meer verwarmende voeding, truien en mijn gevoerde sloffen (niet erg charmant maar wel heerlijk warm) prijken aan mijn voeten op het moment dat ik dit recept uitwerk. Soep want buiten het feit dat je van pompoen ook hele lekkere andere dingen kunt maken zoals muffins, taart, stoofschotel ,pannenkoekjes, smoothies of wafels is soep ook altijd lekker. Pompoen- en paprikasoep . Soep met een prachtige diepe oranje kleur.
Een recept dat gebaseerd is op een recept uit het Pioppi kookboek. Nu ik bezig ben met mijn eigen boek (alle foto’s zijn gemaakt maar er moet ook nog heel wat tekst geschreven worden) doe ik veel research. Er verschijnen veel boeken over eten en gezondheid en ik ben zeer selectief en kritisch wat betreft mijn bronnen. Maar rondom het Pioppi dieet was zoveel media aandacht dat het mijn nieuwsgierigheid wekte. Met als resultaat dat ik dus een recept uitprobeerde (en natuurlijk weer net wat aanpaste aan eigen smaak en inzicht). Ik deel het graag met je want het is een van onze nieuwe favorieten en nu er nog volop paprika’s zijn kun je er maar beter van genieten.
Het hoeft niet maar ik vind het altijd wel net iets lekkerder als je pompoen eerst even roostert in de oven. Snijd daarvoor de pompoen doormidden, haal de zaden eruit en snijd vervolgens in stukken. Leg ze op een. met bakpapier beklede, bakplaat en rooster de pompoenstukken een minuut of 20 op 180 graden.
Pel en snipper vervolgens de ui en knoflook. Verwarm de lepel kokosolie in een soeppan en fruit hierin de ui en knoflook glazig. Ontdoe ondertussen de paprika’s en de halve peper van de zaadlijsten en snijd deze ook in stukken. Schil dan de gember en hak deze fijn. Voeg de paprika, peper en gember toe en bak het geheel even mee. Fruit ook de paprikapoeder en kurkuma even mee. Doe vervolgens de pompoen bij dit mengsel (als je de pompoen niet geroosterd hebt kun je nu de rauwe pompoen toevoegen. Schep alles goed om en giet er water of bouillon bij zodat alles onder staat. Voeg tenslotte ook de kokosmelk toe en laat het geheel dan een minuut of 20 zachtjes doorkoken. Wanneer de pompoen zacht is kun je de soep pureren met behulp van een staafmixer of blender.
Maak op smaak met een scheutje citroensap en wat zout/peper.
Garneer de soep met wat geroosterde pompoenpitten, koriander en (kokos)yoghurt.
Of, super simpel, voeg voor wat extra pit nog wat rode peper toe.