Pannenkoekjes, wafels, muffins, taart, cake, soep. De mogelijkheden om pompoen te verwerken zijn eindeloos. Ik schreef in de verschillende recepten ook al over de gezonde eigenschappen van deze ‘alleskunner’. Zo maakte ik vorige week er zelfs een smoothie van, een pompoensmoothie met mango en kurkuma. Een zonnige voedzame smoothie die ook nog eens heel lekker is.
Pompoen vind ik het lekkerst als hij geroosterd is. Door de bereiding in de oven wordt de smaak van de pompoen intenser en zoeter. Dat doe ik door de pompoen in stukken te snijden en te verspreiden over een bakplaat. Vervolgens druppel ik er een beetje olijfolie overheen en dan gaat de bakplaat de oven in voor ongeveer 20 tot 25 minuten op 180 graden (hetelucht). Iedere oven is anders en ook iedere pompoen is weer anders. Een flespompoen is net even iets sneller gaar dan een oranje pompoen. Je moet dus even kijken wat de juiste temperatuur is voor jouw oven. Ik rooster de pompoen zo dat hij licht kleurt maar geen zwarte randjes krijgt.
Doe de pompoen, banaan en mango in de kom van je keukenmachine of blender. Voeg dan de kurkuma, peper en kokosolie toe en meng het geheel tot een gladde puree. Giet dan de amandelmelk, sap en het water erbij en meng het geheel tot een fijne smoothie.
Schenk de smoothie in glazen en bestrooi ze met wat pompoenpitten.
Ik maakte deze smoothie voor mijn hele gezin maar mocht je maar twee glazen willen dan halveer je het recept natuurlijk gemakkelijk.
Enjoy je zonnige pompoensmoothie!