Jaren geleden kreeg ik voor mijn verjaardag een pruimenboom. Ieder jaar groeit hij iets groter maar echt veel pruimen geven deed hij niet. Tot dit jaar! Ik heb er al behoorlijk wat van geplukt. Om zo uit het handje te eten. En om deze heerlijke pruimentaart gezonde stijl mee te maken.
Pruimen staan bovenaan in het lijstje van fruit met de meeste antioxidanten. Ze helpen je cellen te beschermen en gaan veroudering tegen. Ook helpen ze je darmen, ze bevatten veel vezels en bevatten specifieke laxerende stofjes. Ook schijnen ze goed te zijn voor je botten en helpen je lichaam ijzer op te nemen uit andere levensmiddelen. Kortom genoeg redenen om van deze gezonde vruchten te genieten!
En mocht je helemaal in de ’taartmood’ komen door dit recept probeer dan ook eens dit taartje zonder bakken of deze ‘unicorn taart’.
Verwarm de oven voor op 170 graden.
Vet een springvorm in (doorsnede 20 cm) en bestuif deze met een beetje volkoren of amandelmeel.
Snijd de pruimen doormidden en ontdoe ze van pit. Leg de pruimen in een schaal en besprenkel ze met een flinke eetlepel honing. Schud ze om en zet ze koel weg.
Meng dan in een mengkom de eieren met de kokosbloesemsuiker.
Klop dit mengsel in een paar minuten schuimig op.
Voeg vervolgens de kokosolie (of zachte roomboter) toe en mix het geheel goed door.
Meng in een andere kom de amandelmeel, speltmeel, vanillepoeder, bakpoeder en het zout door elkaar. Voeg dit mengsel toe het ei mengsel. Mix nog even kort door elkaar.
Stort het beslag in de springvorm en verdeel tenslotte de pruimen eroverheen.
Bak de taart in ongeveer 40 minuten gaar (check even na 30 minuten).
Als de oven opent als de taart klaar is zijn de velletjes van de pruimen nog een beetje ‘opgeblazen’ deze kunt je nu heel makkelijk verwijderen. Dat hoeft natuurlijk niet maar ik houd zelf niet zo van die velletjes.
Verwijder na een minuut of tien voorzichtig de springvorm.
Afgekoeld het lekkerst.