Radijsjessoep van het loof , groen soepje

Er zijn van die groentes waar je nauwelijks iets van hoeft te verspillen. Brocolli waarvan je ook de stronk kunt eten, wortelloof waar je pesto van kunt maken en ook van een bos radijs hoef je nauwelijks wat weg te gooien. Van het blad van radijs kun je namelijk soep maken. Radijssoep van het loof is een knalgroen soepje. Het enige dat je weggooit van je bosje radijs zijn de kleine worteltjes van het radijsje zelf.

Ook bij dit recept is het wel van belang dat je biologische radijsjes neemt. Het loof van gangbare radijsjes kan namelijk bespoten zijn met pesticiden en daar maak je liever geen soep van.

Zelf vind ik radijsjes een echte voorjaarsgroente. Ze helpen namelijk ontgiften en helpen de nieren ondersteunen. Ze bevatten verder veel vezels en deze kleine knolletjes bevatten tal van vitamines en mineralen waarvan C en K het beste zijn vertegenwoordigd. Vitamine K is een vetoplosbare vitamine. Dat wil zeggen dat er vet voor nodig is om het te kunnen opnemen. Daar helpt de roomboter in de soep bij. Het recept is voor vier klein of twee grote kommen soep.

Radijsjessoep van het loof
ingrediënten:

  • 1 bos radijsloof
  • een halve bos radijsjes
  • 100 gram geschilde  aardappel
  • 1 ui
  • 500 ml groentebouillon
  • 1 teen knoflook
  • snufje peper
  • theelepel zwarte sesamzaadjes
  • eetlepel roomboter

Radijsjessoep van het loof
bereiding:

Was de bos radijsjes in ruim water. Snijd vervolgens de radijsjes van het loof. Houd de radijsjes apart. Laat het loof uitlekken en snijd in grove stukken.
Pel en snipper de ui en knoflook. Verdeel de aardappel in blokjes.

Verwarm dan de boter in een pan met dikke bodem. Fruit hierin de knoflook en ui op zacht vuur totdat ze glazig zijn. Voeg dan de aardappels en bouillon toe. Laat het voor ongeveer 10 minuten koken totdat de aardappel gaar is. Voeg dan de radijsloof toe en kook een paar minuten mee. Snijd ondertussen tweederde van de radijsje in stukjes en een derde in plakjes.

Pureer de soep, wanneer het loof is geslonken, tot een mooie groen geheel. Maak op smaak met wat vers gemalen peper en voeg tweederde van de radijsjes toe. Warm nog even door maar laat niet meer koken.

Serveer de soep met wat plakjes radijs en zwart sesamzaad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.