Romige bramenijsjes met een snufje kaneel

Wat een warme dagen hebben we al gehad. Subtropisch Nederland. En die warme dagen vragen natuurlijk om ijsjes. Vorig jaar kocht ik BPA vrije ijsvormpjes in twee soorten. BPA staat voor Bisfenol A, een chemische stof die in veel plastic producten zit. Het is een stof die je hormoonsysteem kan verstoren en vruchtbaarheid kan verminderen. Hieraan worden we dagelijks blootgesteld maar ik probeer het, daar waar mogelijk, te vermijden. Vandaar de bewuste keuze voor ijsvormpjes zonder BPA. Van de vlierbloesem siroop die ik in het voorjaar heb gemaakt maakte ik bloemenijsjes (staan ook in het zomernummer van LIEFKE magazine). En nu de braamstruik in de buurt vol zit met grote sappige rijpe bramen maakte ik daar ijsjes van. Romige bramenijsjes met een snufje kaneel.

Bramen bevatten veel antioxidanten, beschermende stoffen die onze cellen beschermen tegen beschadigingen. Je kunt ze natuurlijk in de supermarkt kopen maar ik pluk ze liever in het wild. In Lelystad zijn er ongelooflijk veel bramenstruiken. Je plukt makkelijk een bakje vol en deze bramen worden niet bespoten. Zacht fruit zoals aardbeien, frambozen en bramen staan er namelijk om bekend dat ze over het algemeen veel soorten bestrijdingsmiddelen bevatten. Juist omdat ze zo kwetsbaar zijn. Natuurlijk moet je ze wel wassen en controleren op beestjes na het plukken.

Romige bramenijsjes met een snufje kaneel
ingrediënten voor 6 stuks:

  • 350 gram bramen
  • 250 ml volle yoghurt
  • 100 ml slagroom
  • 1 tl honing*
  • kaneel naar smaak

Romige bramenijsjes met een snufje kaneel
bereidingswijze:

Doe de gewassen bramen met de yoghurt in een kom. Zet er heel even de staafmixer op zodat er een egale kleur ontstaat. Ik mix het niet helemaal door omdat ik het lekker vind als er nog hele of stukken bramen in de ijsjes te vinden zijn. Als je daar niet van houdt kun je het geheel fijner maken. Meng er vervolgens de slagroom, honing en kaneel doorheen. Proef en maak af op smaak met eventueel wat extra kaneel of honing.

Giet het mengsel vervolgens in de vormpjes en zet ze voor een paar uur in de vriezer.
En klaar zijn je ijsjes!

 

*de honing kun je ook weglaten of vervangen door ahornsiroop. Als je honing gebruikt kies dan het liefst de honing van een imker in de buurt of biologisch dynamische honing (verkrijgbaar bij de natuurvoedingswinkel).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.