Romige selderijsoep met venkel (vegan)

selderijsoep met venkel

Van de grote knolselderij die ik laats oogstte uit mijn moestuin en waar ik krokante sticks van maakte had ik nog een stukje over. Samen wat bleekselderij, venkel, ui en prei maakte ik er een romige soepje van. Romige selderijsoep met venkel (vegan) . En ik deed er flink wat bieslook door.

Nu er nog volop verse groene kruiden zijn geniet er daar nog lekker van. Kruiden (vers en gedroogd) bevatten veel krachtige antioxidanten. En als je mij een beetje kent weet je dat ik daar gek op ben. Bescherming van onze cellen, versterken van de weerstand, tegengaan van veroudering. Zo maar wat belangrijke eigenschappen van kruiden en specerijen. En dan heeft ieder kruid en specerij ook nog zijn specifieke eigenschappen. Ik blijf het fascinerend vinden.

De bieslook heb ik na de bloei helemaal afgeknipt met als resultaat dat de plant gewoon opnieuw weer stengels gaat maken. Super fijn want na de bloei verharden de stengels zich en zijn ze niet meer lekker om te eten. Bij peterselie werkt het ook zo. De uitgebloeide peterselie wegknippen en er groeit weer nieuwe oogst. Zo kun je lekker lang genieten van de groene kruiden in je tuin (of balkon want ze groeien ook prima in bakken).

De soep is een recept voor 4 kommen. Mocht je nog meer inspiratie willen hebben op het gebied van knolselderijsoep kijk dan hier en hier.

Romige selderijsoep met venkel
Ingrediënten:

  • 200 gram knolselderij
  • 1 grote gele ui
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 dunne prei
  • 2 teentjes knoflook
  • 750 ml groentebouillon
  • 1 venkelknol (middelmaatje)
  • 10 gram bieslook
  • 100 ml haverroom
  • vers gemalen peper
  • 1 el kokosolie (of olijfolie)
  • optioneel wat gebakken kastanje champignons en een schepje quinoa

Romige selderijsoep met venkel (vegan)
Bereidingswijze:

Pel en snipper de ui en knoflook. Snijd deze dan in stukken. Doe hetzelfde met de venkel,prei en knolselderij. Verwarm de olie in een soeppan. Fruit hierin de ui en knoflook. Voeg na een paar minuten de rest van de groenten toe. Giet na een minuut of 5 de bouillon erbij en laat het geheel 10 minuten zachtjes koken. Voel dan of de groenten gaar zijn (het ligt eraan hoe groot je de stukken hebt gesneden). Pureer de soep met een staafmixer als deze gaar is. Voeg de haverroom toe en warm nog even door (niet koken).
Hak dan de bieslook en roer deze er doorheen.

Je kunt een lepel gekookte quinoa (of een ander graan toevoegen als je nog een restje hebt staan) toevoegen en/of wat gebakken (kastanje) champignons/paddenstoelen voor wat extra vulling en ‘bite’.

Laat je het weten als je deze soep gaat maken?

Selderijsoep met venkel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.