Manlief kreeg een kookboek voor zijn verjaardag. Nou is hij helemaal niet zo’n kok maar onze vrienden hadden heel goed begrepen dat de liefde van mijn man door de maag gaat. Hij heeft zijn privé kok in huis ;). Ik was daarom ook reuze blij met zijn cadeau. Kookboeken leen ik meestal bij de bieb maar dit exemplaar stond wel op mijn verlanglijstje voor de ‘heb’. Het gaat namelijk om het boek Plenty More van Yotam Ottolenghi. Als ondertitel heeft het: nog meer groente om heel lekker te koken.
Het meest bekeken recept om mijn site is een bloemkoolsalade afgeleid van een recept van Yotam. Meestal maak ik een recept niet exact na. Ik gebruik het ter inspiratie en geef er mijn eigen twist aan. Zo ook met deze salade van knolselderij en quinoa. De kristalsuiker vervang ik sowieso altijd of ik laat het helemaal weg uit het gerecht.
Knolselderij vind ik een heerlijke groente, zowel rauw als licht gestoofd maar je kunt de knol ook heel goed verwerken tot een heerlijke puree of soep. Knolselderij en appel is een gouden combinatie dat zie je ook in deze salade weer terug.
Zet water op om de quinoa in te koken. Kook de quinoa volgens de aanwijzing op de verpakking (meestal een minuut of tien). Giet af en laat de quinoa uitlekken in een fijne zeef.
Pel ondertussen de ui en snijd deze in dunne ringen. Meng de azijn met honing en wat zout, klop vervolgens de olie erdoor. Leg de uiringen in de dressing, schep even om en zet ze vervolgen voor een half uurtje weg zodat ze kunnen marineren.
Schil de knolselderij en snijd deze in dunne reepjes (julienne). Dit gaat razendsnel in een keukenmachine of op een mandoline. Met de hand kan natuurlijk ook alleen duurt het dan wat langer. Meng de reepjes knolselderij met het citroensap in een kom. Het citroensap voorkomt verkleuren van de knol en het zuur zorgt (net zoals het azijn bij de ui) voor een stukje voorvertering. Schil dan de appels en ontdoe van klokhuis. Ook hier snij je dunne reepjes van. Meng deze ook door de knolselderij met citroensap.
Voeg dan de quinoa en gemarineerde uiringen ook toe en meng het goed door. Voeg dan chilipeper, maanzaad en eventueel de gehakte hazelnoten en wat pompoenpitten toe. Maak af op smaak met nog wat peper en/of zout. Het is een behoorlijke pittige en zure salade maar ik hou daar wel van. Je kunt minder azijn en/of citroensap gebruiken voor een minder zuur effect en matig zijn met chilipeper of zwarte peper gebruiken.
Heerlijke lunchsalade of groentegerecht bij het diner.