Spaghettipompoen met pulled oats (vegan)

spaghettipompoen met pulled oats (vegan)

Het wordt herfst en dus is het weer tijd voor pompoen. In mijn moestuin heb ik dit jaar ook pompoenen, de plant is enorm en er hangen behoorlijk wat oranje exemplaren aan. Ze zijn alleen nog niet rijp. Nog even geduld hebben dus. Daarom was ik extra blij toen ik, tijdens een wandeling met een vriendin, langs de biotuinen in Lelystad kwam. Daar, langs de kant van de weg staat een kastje waarin tuinders hun groenten aanbieden voor een hele schappelijke prijs. Super leuk vind ik dat. En daar kocht ik dus een pracht spaghettipompoen. Ik maakte er een nieuw recept mee. Spaghettipompoen met pulled oats (vegan) , opnieuw een puur plantaardige gerecht.

Pulled oats is een nieuw product dat ik tegenkwam in de supermarkt (AH). Volgens de verpakking is het een origineel Fins recept van haver, tuinbonen en erwten en bedoeld als vleesvervanger. Het bevat 28 gram eiwit per 100 gram (ter vergelijking, kip bevat zo’n 23,5 gram eiwit per 100 gram). Natuurlijk is dit een bewerkt product maar wel 100% plantaardig en vrij van soja, tarwe, suiker en palmolie. Er staan geen ingrediënten op de lijst waarvan ik niet weet wat het is of die ik niet kan uitspreken. Mocht je geen pulled oats kunnen vinden of willen gebruiken in dit recept kun je ook ´champignongehakt´ gebruiken (zoals in dit recept) of (vega) gehakt.

Spaghettipompoen met pulled oats (vegan)
Ingredienten:

  • 1 flinke spaghettipompoen
  • 3 flinke el tomatenpuree
  • 1 gele paprika
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 grote rode ui
  • 2 el Italiaanse kruiden of oregano
  • 1 tl paprikapoeder
  • 150-200 ml water
  • 1 pakje pulled oats naturel*
  • 7 el olijfolie
  • handje pompoenpitten
  • zout en peper

Spaghettipompoen met pulled oats
Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Pel de knoflook. Meng 4 el olijfolie met 1 eetlepel Italiaanse kruiden, een snufje zout en het teentje uitgeperste of klein gesneden knoflook.

Hak de pompoen doormidden (dit is wel een klusje maar geloof me het is de moeite waard). Verwijder de pitten en bestrijk de helften met de kruidenolie. Laat even intrekken.

spaghettipompoen met pulled oats (vegan)

Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de helften met de snijvlakken naar beneden of de bakplaat. Schuif de bakplaat dan in de oven en laat de pompoen zo’n 30-40 minuten bakken.

Pel en snijd ondertussen de ui en rest van de knoflook. Verwijder de zaadlijsten uit de paprika en snijd deze in kleine blokjes. Verwarm de rest van de olijfolie in een koekenpan en fruit daarin eerst de ui een paar minuten. Voeg vervolgens de knoflook, blokjes paprika, paprikapoeder en Italiaanse kruiden toe. Roer even goed door. Bak dan de tomatenpuree nog even mee en voeg na een paar minuten wat water toe. Meng het geheel zodat er een mooie saus ontstaat. Warm ten slotte de pulled oats mee en maak op smaak met peper (en eventueel een beetje zout).

Wanneer de pompoen gaar is kun je het vruchtvlees van de pompoen lostrekken met een vork. Vandaar de naam, er ontstaan draden, spaghetti achtige sliertjes. Haal een deel uit de pompoen en doe dat bij de saus. Schik de rest van de pompoensliertjes een beetje naar de zijkanten. Vul nu de beide helften met de saus. Bestrooi met wat pompoenpitten en zet helften nog even terug in de oven zodat ze nog even doorwarmen. Haal ze na een minuut of 5 weer uit de oven en serveer direct. Lekker met wat wilde rijst of (linzen)pasta en een salade (ik maakte er een lauwwarme salade van courgette, bladsla en gebakken ui bij met een wat zure mosterddressing).

spaghettipompoen met pulled oats (vegan)

*Dit is geen gesponsord bericht, gewoon een nieuwe ontdekking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.