Tijd: mede mogelijk gemaakt door jezelf

Ken je dat? Dat je hoofd tegen je zegt ‘ah joh, laat gaan’, ‘je hebt er geen tijd voor’, of ‘er zijn ergere dingen in het leven’. En dat je dit wel denkt, maar dat het niet zo voelt? Dat er toch een baksteen op je maag blijft liggen, of je permanent een onrustige kriebel voelt in je buik?

Klad

Mij overkwam het laatst. Ik had meegewerkt aan een artikel over borstkanker in een magazine. Een heel persoonlijk en gevoelig onderwerp. Ondanks dat het behoorlijk buiten mijn comfortzone was, voelde ik dat het belangrijk was om mijn steentje bij te dragen. Het was voor een goed doel, dus volgde ik mijn gevoel, maakte ik tijd en zette ik de mitsen en maren in mijn hoofd opzij. Totdat duidelijk werd dat het interview dat uiteindelijk in het magazine verscheen de kladversie was. Niet de zorgvuldig door mij geredigeerde versie, maar een eerste en onjuiste weergave van mijn verhaal.

Na bijgekomen te zijn van de eerste schok nam mijn hoofd het over.
‘Er zijn ergere dingen in het leven’, dacht ik. En toch kon ik er niet van slapen…

Tijd

Hoewel ik het veel te druk had om veel tijd te besteden aan het voor elkaar krijgen van een rectificatie en ik het ook best moeilijk vond, je komt tenslotte met kritiek, deed ik het toch. Ik herinnerde me namelijk een artikel van een psycholoog waarin stond dat druk zijn de makkelijke optie is: door druk te zijn doe je de dingen die je eigenlijk zou willen doen juist niet. Of, zoals in dit geval, kom je niet voor jezelf op. Want dingen die moeite kosten of veranderingen teweeg kunnen brengen, daar hebben we geen tijd voor. Maar in feite is het zo dat we er geen tijd voor máken. Dus maakte ik tijd, kreeg ik die rectificatie voor elkaar en loste de baksteen in mijn maag op als sneeuw voor de zon.

Hoeveel dingen voel jij waarvan je hoofd zegt dat je er geen tijd voor hebt? Zijn alle dingen waar je het druk mee hebt ook daadwerkelijk belangrijk, of kun je best eens ‘nee’ zeggen op iets waar je eigenlijk geen zin in hebt, of wat vaker voor jezelf opkomen?

Verslavende drukte

Drukte kan verslavend zijn, vertelde diezelfde psycholoog. Hoe verweven ben jij met je mobiel of je laptop? Hoe vaak check jij je mail, Facebook, Instagram, Twitter, Linkedin en het nieuws? Als ik naar mezelf kijk, valt daar nog wel wat winst te behalen (en dat is dan een understatement…). De oplossing om dingen te doen waarvan je gevoel zegt dat het nodig is lijkt simpel; keuzes maken. Kiezen voor jezelf, voor wat jij echt belangrijk vindt in dit leven. Iedereen lekker druk laten zijn.

In de praktijk valt het niet altijd mee om deze simpele oplossing toe te passen maar je er bewust van zijn is al een hele stap. Waar ga jij tijd voor maken?

Liefs,
Myrthe

tijd

Deze column is verschenen in LIEFKE magazine nummer 5 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.