Als we een teamoverleg hebben met het team van LIEFKE magazine maak ik eigenlijk altijd iets lekkers. Taart, muffins, bountyballetjes net waar ik zin in heb (of met de spullen die ik in de voorraadkast heb staan). Nou is het ook mijn uitdaging om iets te maken dat vrij is van gluten, lactose en ei omdat een van de teamleden allergisch is. Tot nu toe vond ik het best moeilijk om iets te maken en kwamen alleen de bountyballetjes hiervoor in aanmerking. Maar nu kan ik er weer wat aan toevoegen. Namelijk deze vegan chocoladecakejes met banaan. Doordat ze gemaakt zijn met boekweit-, banaan- en rijstmeel zijn ze glutenvrij. Ei is vervangen door banaan en lijnzaad en melk vervangen door kokosmelk. Ze zijn fijn van structuur en daarom zijn het meer cakejes dan muffins die vaak wat grover van structuur zijn.
Verwarm de oven voor op 160 graden (hetelucht).
Doe 2 eetlepels heel lijnzaad met 50 ml water in een beker en mix dit met een staafmixer totdat er een papje ontstaat. Zet dit dan even aan de kant.
Hak de chocolade in kleine stukjes.
Doe papieren bakjes in een muffinvorm (of gebruik bakpapier)
Pel de bananen, breek twee en een halve banaan in stukken en doe deze in de kom van de keukenmachine (met een blender of staafmixer lukt het ook). Voeg dan de kokosmelk, kokosolie en dadelstroop toe en pureer het geheel tot een egaal mengsel.
De halve banaan snijd je in 12 plakjes ter garnering.
Doe in een mengkom de verschillende soorten meel, snuf zout en het cacaopoeder en schep dit door elkaar.
Voeg dan het banaanmengsel bij het meelmengsel en voeg de lijnzaadpap toe. Mix het met een handmixer tot een egaal beslag. Schep een theelepel bakingsoda op het beslag en schenk dan het appelazijn erbij. Mix nog kort met de mixer door het hele beslag. Voeg de chocoladestukjes toe en schep met een spatel erdoorheen.
Verdeel dan het beslag over de muffinsvorm en leg op ieder cakeje een plakje banaan.
Bak de vegan chocoladecakejes met banaan in een kwartier gaar.