Vegan noten-zadenbrood met rozijnen

Als de regen tegen de ramen slaat vind ik het heerlijk om door een kookboek te bladeren. Dan ontstaan er direct ook allerlei ideeën om een eigen kookboek te ontwikkelen. Ik en boeken, ik en het schrijven van mijn eigen boeken. Ideeën volop alleen in de uitwerking schort het nogal. Zoveel leuks te doen, te zien en te beleven. Zoveel verhalen te schrijven en zoveel recepten te bedenken. Op dit ogenblik beperk ik mezelf vooral tot het koken, het uitwerken van de recepten hier en het uitwerken van plannen voor de toekomst zonder het ‘NU’ uit het oog te verliezen. Dit vegan noten-zadenbrood met rozijnen komt uit het boek The Green Kitchen Travels. Het is een boek waar ik echt blij van word. Waarschijnlijk omdat het bij mij precies raakt waar ik van houd: reizen, ontdekken, schrijven, eten en koken. Kortom (be)leven!

Eigenwijs als ik ben heb ik het recept een beetje aangepast. Wat ik niet heb veranderd is het gebruik van psylliumvezelpoeder. Ik had een tijdje geleden een pot gekocht en nog nooit gebruikt. Alleen dat was al een hele beleving. Psylliumvezels zijn afkomstig van de Plantago Ovatazaadjes. De Plantago Ovata is een éénjarige kruidachtige plant die groeit in warmere gebieden. Van de zaden (ook wel vollaad genoemd) worden de zaadhuiden gebruikt. De slijmstoffen en vezels die in de zaadhuid voorkomen geven de Psylliumvezels die specifieke eigenschappen die handig zijn voor bakken zonder gluten of ei. Ze zijn bevorderend voor de stoelgang.

Ingrediënten vegan noten-zadenbrood met rozijnen:

 • 2 el psylliumvezelpoeder
 • 350 ml water
 • 100 gram bruine amandelen
 • 50 gram hazelnoten
 • 100 gram zonnebloempitten
 • 50 gram wit sesamzaad
 • 100 gram pompoenpitten
 • 50 gram zwart sesamzaad
 • 50 gram rozijnen
 • 1 tl fijngemalen Keltisch zeezout
 • 3 el vloeibare extra vergine kokosolie

Bereiding vegan noten-zadenbrood met rozijnen:

Doe 350 ml water in een mengkom en doe hier de psylliumvezelpoeder bij.
Roer goed door met een garde en zet het weg.

Weeg alle noten, pitten en de rozijnen af en doe ze samen in een mengkom. Voeg dan het zout en de kokosolie toe en meng goed door met een lepel.

Na een minuut of 5 is je psylliumvezelpoedermengsel veranderd tot een behangplakselachtige substantie. Nu komt het belangrijkste. Meng dit mengsel door het noten-zadenmengsel. Niet met een lepel maar met je hand. Het lijkt een beetje op papier-maché maar dan anders ;). Het is belangrijk dat je het echt goed door elkaar mengt. Dit duurt zeker een minuut of vijf. Je ziet ook dat het een steeds dikkere substantie wordt. Als alles echt goed door elkaar is gemengd zet je het geheel afgedekt een uur weg.

vegan noten zadenbrood

Verwarm na 50 minuten de oven voor op 180 graden (hetelucht). Bekleed een cakeblik met bakpapier en stort na een uur ‘het deeg’ in de vorm. Duw hier en daar goed aan en strijk glad met een lepel. Zorg ervoor dat er zo min mogelijk rozijnen aan de bovenkant te zien zijn. Deze verbranden namelijk makkelijk.
Bak dan het brood 65 minuten. Haal het brood na een half uur uit het blik en trek het papier van de zijkanten. Laat het helemaal afkoelen en snijd er dan pas plakken van. Zelf pakte ik het na het afkoelen weer in, in het bakpapier en bewaarde het in de koelkast. Voedzaam en vullend.
Heel erg lekker met een plakje kaas…al is het dan niet vegan meer…
Je kunt natuurlijk ook voor deze bramenjam kiezen.

vegan noten-zadenbrood

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.