Wat ik leerde van Heleen van Royen

Tweet

“Als ik het boek meeneem @HeleenvanRoyen wil jij het dan signeren?”, tweette ik, voordat ik naar een event zou gaan waar Heleen ook zou zijn. “Tuurlijk” was haar antwoord.

Social media, ik heb er veel aan te danken. Zo heb ik mogen bloggen voor GezondNU, had ik one minute of fame door een artikel in VROUW magazine. En dan was er ook nog de VIP première van ‘De Ontsnapping’, waarbij ik met mijn lief over de rode loper mocht schrijden. Tout bekend Nederland was erbij, een onvergetelijke avond. Het enige dat ontbrak, om de cirkel rond te maken, was de handtekening van Heleen in het gelijknamige boek. Als symboliek voor mijn eigen ontsnapping.

Onzekerheid

Op die bewuste maandagmiddag toog ik samen met vriendin Y. naar Almere. En daar zag ik haar. Nog voordat het officiële gedeelte begon, had ik de stoute schoenen aangetrokken en was ik op Heleen afgestapt. “Ik ben degene die had getweet” begon ik stuntelig. Ze schonk me een lach en nam de pen aan uit mijn, ietwat trillende, hand. Ik zat naast haar, zij schreef en we maakten een kort praatje.

“Wat is dat toch?” vroeg ik mezelf later af. Wat maakt dat ik, in het bijzijn van (bekende) anderen soms toch zo nerveus word? Na een innerlijke dialoog kwam ik erachter dat het hardnekkig onzekerheid is. De angst om iets stoms te zeggen of dat ik bedenk dat die ander echt niet zit te wachten op mijn woorden.

Stoer

Grappig genoeg vonden de dames om mij heen het ontzettend “stoer” dat ik zo quasi nonchalant maar doelgericht een praatje ging maken met deze spraakmakende dame. Het bleek een verlangen van meerdere vrouwen om dit te durven. Duidelijk werd dat ik niet de enige ben die zich regelmatig  door onzekerheid laat weerhouden om te doen wat zij eigenlijk zou willen doen.

Het advies van Heleen

Vlak na onze “signeersessie” werd Heleen geïnterviewd. Ze zei toen iets dat ik in mijn oren heb geknoopt: “Wees schaamteloos!”. Dit was haar boodschap speciaal voor mij, zo leek het althans op dat moment. Het gaat erom dat je dingen doet die jij graag wilt doen, zeggen of vragen. Leg jezelf zo min mogelijk beperkingen op, wees vrij van wat anderen over je zeggen of van je denken. Als het jou gelukkig maakt (en je schaadt er verder niemand mee) doe het!

Wees schaamteloos

Toen ik die avond thuis op de bank zat keek ik tevreden naar de foto’s op mijn telefoon, kiekjes van Heleen en mij. In de pauze had ik haar gevraagd of ze samen met mij op de foto wilde. Ik was schaamteloos geweest! Weliswaar met een stevig bonkend hart maar ik had wel weer een stap gezet.

Ik denk nog vaak terug aan de ontmoeting met Heleen van Royen en aan haar advies. Doe wat je gelukkig maakt, wees schaamteloos! Ik ben nog lang niet altijd schaamteloos maar dat lukt wel steeds beter. Met dank aan mezelf en een speciale dank aan Heleen!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.