Winterse groentesoep met linzen

Laatst wilde ik vegetarische erwtensoep maken. Helaas had ik geen spliterwten meer in huis dus werd het een geïmproviseerde winterse groentesoep met linzen. Ook heel lekker en een kop van deze soep geeft je ook zeker een erwtensoep beleving. Snert ziet er vaak wat flets uit door de kapot gekookte groene erwten. Daar heeft deze soep geen last van, die ziet er vrolijk uit door het gebruik van de gele linzen en de oranje wortel. Je kunt ook rode linzen gebruiken voor een ander vrolijk effect.

Perfect soepje om de donkere dagen voor kerst mee op te vrolijken of na een dag sneeuw/schaatspret.

Ingrediënten voor de winterse groentesoep met linzen (4-6 personen):

  • 200 gram (gele) linzen
  • 1 winterpeen
  • halve koolrabi
  • een liter groentebouillon
  • 2 preien
  • laurierblaadje
  • zwarte peper & zeezout

Bereiding van de winterse groentesoep met linzen:

Linzen koken is niet moeilijk. Je kunt op een paar verschillende manieren doen. Gewoon in water zonder toevoegingen of je voegt een strook kombu toe. Kombu is een soort zeewier wat ervoor zorgt dat peulvruchten makkelijker verteerbaar worden en het geeft een hartige smaak af aan de linzen.  Zelf heb ik geen last van de verteerbaarheid van linzen, dus dat laat ik hier achterwege. Mocht je een bouillonblokje gebruiken kies dan het liefst een soort zonder smaakversterkers (gistextract) en palmolie. Biologisch bouillonpoeder is ook een optie of trek je eigen bouillon van restjes groenten. Wanneer je linzen in zout water kookt kan het zo zijn dat bepaalde soorten stuk gaan (belugalinzen) terwijl je die graag heel wilt houden.

Kook de linzen in ongeveer 20 minuten gaar in een liter water met het laurierblaadje. Ze hoeven nog niet helemaal gaar te zijn want met de groenten erbij laat je het geheel ook nog koken. Schil ondertussen de koolrabi en snijd deze in blokjes. Doe hetzelfde met de winterpeen. Snijd de prei in ringetjes, gebruik ook het groene deel. Alleen het bovenste puntje van de prei is vaak vat stug en droog. Dat gebruik je niet. Doe de prei in een vergiet en was kort onder stromend water. Niet in het water laten staan want prei bevat in water oplosbare vitamines. Die heb je graag in je soep.

Voeg na 20 minuten alle gesneden groenten toe en laat deze in een minuut of tien gaarkoken. Vis een blokje wortel en koolrabi uit de soep om de gaarheid te testen. Wanneer de groenten gaar zijn maak je de soep op smaak met versgemalen peper en eventueel wat zout.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.