Zoete-aardappelbrownies

Laatst was een vriendin jarig en ze presenteerde deze brownies van zoete aardappel. Ze zagen er heerlijk uit en ze bleken ook nog eens echt lekker ! Ik heb inmiddels al redelijk was baksels gemaakt zonder “slechte” suiker en de meeste halen mijn website niet.  Gewoon omdat het of naar karton smaakt of er zo uitziet.Het originele recept voor deze zoete-aardappelbrownies is van Rens Kroes. Ik heb het een beetje aangepast.

Ingrediënten:

  • 2 zoete aardappels
  • wat kokosolie om de aardappels mee in te vetten
  • 40 gram volkoren speltmeel
  • 60 gram notenmeel (gemalen noten, ik gebruikte hazelnoten en walnoten)
  • 6 eetlepels cacao
  • 1/2 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel vanillepoeder
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • snuf zeezout
  • 160 gram dadel (zonder pit)
  • 2 handjes walnoten
  • 3 eetlepels ahornsiroop
  • wat kokossnippers

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden (boven en onder warmte). Schil de zoete aardappels en snij ze in de lengte doormidden. Bestrijk ze met kokosolie en leg ze op bakpapier in de oven ongeveer een half uur tot een uur (ze moeten zacht en gaar zijn en dat verschilt nogal per aardappel). Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen.

Vermaal de noten met een staafmixer. Doe het “notenmeel” in een kom en voeg er speltmeel, 5 eetlepels cacao, de gember, vanille, kaneel en een snuf zout aan toe. Roer door. Snijd de dadels in kleine stukjes en doe die samen met de zoete aardappels in een kom. Pureer met een staafmixer tot het een gladde massa is.

Voeg de puree toe aan de kom met het meelmengsel. Mix het tot een stevig deeg. Hak de walnoten grof. Voeg een handje walnoten toe aan het deeg. Schep goed om. Bekleed een ovenschaal met bakpapier en schep het deeg erin. Verdeel gelijkmatig en strijk de bovenkant glad met een spatel. Zet de schaal 30 minuten in de oven. De brownie is gaar als je er in prikt met een houten prikker en deze er “droog” uitkomt. Laat de brownie 10 minuten afkoelen.

Meng ondertussen de ahornsiroop met de overgebleven eetlepel cacao tot een glad mengsel. Wanneer de brownie afgekoeld is smeer je het mengel gelijkmatig uit over de brownie. Bestrooi met de overgebleven walnoten en wat kokossnippers. Geniet ervan. Persoonlijk vind ik de brownie het lekkerst als hij een dag in de koelkast heeft gestaan, dan smaakt hij meer naar chocolade.

zoete aardappel brownie

Gebaseerd op een recept van Rens Kroes

1 Comment

  1. Ellis schreef:

    Even een aanvulling: dat in de oven zacht en gaar worden van de zoete aardappels duurt echt langer dan een half uur. Bij mij duurde het zelfs langer dan een uur. Tip: hak de aardappels dus in kleinere stukjes, voor je ze in de oven doet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.