Tijdens vakanties laat ik me graag inspireren op allerlei gebieden maar uiteraard heeft eten altijd mijn speciale aandacht. In Zweden heb ik natuurlijk me tegoed gedaan aan ,voor mij, typische Zweedse hapjes zoals kanelbullar (kaneelbroodjes), Karl Johan (eekhoorntjesbrood) en rodbetsallad (bietensalade). Laat ik nou heerlijke en grote rode bieten hebben staan in mijn moestuin. Ik zet de vakantie nog even voort op ons bord en maakte de voor ons typische Zweedse salade. Zweedse rode bietensalade (Rodbetsallad).
Een eenvoudige maar heerlijke salade voor op een boterham, cracker of knackebrod. Maar ook fijn als bijgerecht tijdens de avondmaaltijd. Zelf ben ik gek op dille (en Zweden ook volgens mij) dus dat verwerkte ik ook in de salade. Zo is ook dit gerecht weer een echt moestuinrecept geworden. Meer inspiratie voor gerechten met rode biet vind je hier, hier en hier.
Ik schreef het al vaker, mijn recepten komen vaak tot stand door wat ik heb. Deze keer waren dat twee grote verse bieten die ik in ongeveer 25 minuten gaarkookte en af liet koelen voordat ik deze salade ging maken. Mocht je nou geen bieten in de tuin hebben en snel aan de slag willen om deze salade te maken kun je ook voorgekookte bieten kopen. De meeste supermarkten hebben verpakkingen van 500 gram. Ook prima.
Schil allereerst de bieten en snijd ze in kleine blokjes. Snipper de ui. Wanneer je een biologische appel gebruikt (wat natuurlijk altijd mijn voorkeur heeft) ontdoe je de appel van het klokhuis en snijd je de appel vervolgens ook in kleine blokjes. Mocht je geen bio appel hebben dan schil je de appel eerst. Hak de dille super fijn. Meng vervolgens de mayonaise en yoghurt met zout en peper door elkaar. Roer dit mengsel door de salade tot het een mooi geheel is. Maak op smaak met wat extra peper en/of zout. Optioneel kun je ook nog wat augurkblokjes toevoegen voor een extra zuurtje.
Super makkelijk, super lekker!