Brandnetel-kaaskoekjes, eten uit de natuur

Afgelopen weekend mocht ik, samen met een aantal van mijn medestudenten een workshop geven. Het onderwerp: eten uit de natuur, oftewel onkruid bestaat niet. Het was ongelooflijk leuk om te doen. Ondanks het feit dat we allemaal met natuurvoeding bezig zijn doen we dat toch allemaal op een andere manier. Ik ben gek op wildplukken. Het geeft me een soort van ‘oer gevoel’, je eigen maaltje bij elkaar sprokkelen in het bos. Voor de proeverij aan het einde van de workshop maakte ik onder andere deze koekjes. Brandnetel-kaaskoekjes .

Ook als je niet heel erg bekend bent met het eten van de planten uit je directe omgeving is dit een heel laagdrempelig en toegankelijk recept. Iedereen die van kaaskoekjes houdt neemt de brandnetel zeker voor lief. Brandnetel is een van de bekendste soorten ‘onkruid’. Vooral in het voorjaar kun je er heerlijke soep van maken. Maar je kunt de blaadjes ook heel goed drogen om er thee van te maken. Dit werkt bloedzuiverend. Wel even handschoenen aan want brandnetels doen hun naam eer aan.

Brandnetel-kaaskoekjes (+/- 30 stuks)
Ingrediënten:

  • 15 gram brandnetel (alleen de jonge toppen van de plant)
  • 1 eierdooier
  • 100 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • 150 gram volkoren speltmeel
  • 75 gram geraspte belegen (geiten)kaas
  • snufje zout en zwarte peper
  • optioneel wat zwarte sesamzaadjes

Brandnetel-kaaskoekjes
De bereiding:

Pluk eerst een aantal jonge toppen van de brandnetel (met handschoenen aan). Was deze goed in ruim water. Dep ze vervolgens droog en hak ze in stukjes (dit kan ook heel goed in een keukenmachine).

Meng dan het meel met boter en de dooier, het snufje zout, peper en de kaas, Dit gaat prima met behulp van een mixer met deeghaken. Voeg vervolgens de brandnetel toe en kneed het deeg verder met de hand tot een mooie bal. Rol het deeg dan uit tot twee rolletjes van circa 3 centimeter en pak ze in in folie. Leg ze tot gebruik in de koelkast. Het deeg heeft ongeveer een uurtje nodig om hard te worden zodat je er mooie ‘plakjes’ van kunt snijden.

Verwarm de oven voor op 160 graden. Haal de rollen uit de koelkast en snijd er, met behulp van een mes zonder kartels, koekjes van. Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi ze eventueel met wat zwart sesamzaad. Bak de koekjes in een half uurtje goudbruin. Kijk na 20 minuten even of ze niet te donker worden. Laat de koekjes afkoelen op een rooster zodat ze lekker knapperig worden. Hartige brandnetel zandkoekjes.

 

(Het originele recept van deze koekjes is van Harmony Center, ik heb het aangepast aan mijn eigen smaak)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *