Frisse courgettesoep met citroen en munt

De moestuin blijft courgettes geven dus bedenk ik steeds weer een ander soepje, een nieuwe hartige taart of een lekker stoofpotje om ze in te verwerken. Deze keer maakte ik ,van voornamelijk gele courgettes, een frisse courgettesoep met citroen en munt. Het is geïnspireerd op een recept van Jamie Oliver maar ik heb uiteraard mijn eigen twist aan gegeven.

Ik ben benieuwd hoe lang de courgetteplanten nog blijven geven want ik heb eigenlijk ook wel zin om weer courgettejam (maar dan van geraspte gele courgettes) te maken en wat potjes met inmaak te vullen als wintervoorraad. Over wintervoorraad gesproken, courgettesoep kun je ook goed invriezen. Maak dan een basissoep zonder toevoegingen van (plantaardige) room. Deze kan je toevoegen als je hem ontdooit en opgewarmd hebt.

Ingrediënten voor de frisse courgettesoep met citroen en munt:

  • een kilo courgettes
  • 1 grote gele ui
  • schil van een hele citroen
  • sap van een halve citroen
  • blaadjes munt naar smaak
  • een liter groentebouillon
  • wat (plantaardige) yoghurt of crème fraîche
  • scheutje olijfolie
  • optioneel wat geraspte kaas als topping
  • versgemalen peper

Bereiding van de frisse courgettesoep met citroen en munt:

Pel de ui en snijd deze in stukken.
Verwarm in een pan met dikke bodem een scheut olijfolie.
Fruit hierin de ui glazig.

Snijd de courgette in dunne plakken en voeg deze bij de uien.
Doe daar ook een paar blaadjes munt bij (maar houdt wat achter ter garnering) en de rasp van de citroen. Laat dit geheel in ongeveer 40 minuten gaar stoven op een zacht vuurtje.
Deze langzame bereiding komt de smaak allemaal ten goede!

Als de courgettes zacht zijn giet je de bouillon erbij.
Laat het nog even doorkoken en schenk het citroensap erbij.
Pureer dan de soep met een staafmixer.
Maak af op smaak en serveer de frisse courgettesoep met een lepel (plantaardige) yoghurt of crème fraîche, een blaadje munt en wat versgemalen peper.
Eventueel kun je de soep ‘toppen’ met wat geraspte kaas.

frisse courgettesoep clos

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *