Gele linzensoep met komijn en kardemom

Nu het steeds iets kouder wordt vind ik het nog lekkerder om vaak soep te eten. Bij voorkeur een wat dikkere, meer gebonden soep. Gele linzensoep met komijn en kardemom maak je super snel en eenvoudig. Het fijne van komijn, kardemom en mosterdzaad is dat het je spijsvertering ondersteund. Peulvruchten kunnen wat lastiger te verteren zijn maar door de toevoegingen van specerijen kun je dus een beetje meehelpen. Verder bevat deze soep kurkuma, geelwortel. Kurkuma werkt ontstekingsremmend maar heeft wel vet en zwarte peper nodig om goed werkzaam te zijn.

Linzen zijn peulvruchten en in allerlei variaties verkrijgbaar, geel, rood, groen, bruin en zelfs zwart. Iedere soort heeft weer zo zijn eigen kenmerken. Gele en rode linzen zijn heel geschikt om soep van te maken omdat ze helemaal tot pap koken. Puylinzen en belugalinzen zijn veel steviger en goed te gebruiken in bijvoorbeeld een salade of te gebruiken als een onderdeel van een vulling in bijvoorbeeld paprika’s (of andere gevulde groenten).

Het recept is voor ongeveer 4 kommetjes.

Ingrediënten voor de gele linzensoep met komijn en kardemom:

  • 200 gram gedroogde gele linzen
  • 800 ml groentebouillon
  • 2 el kokosolie
  • 1 ui
  • 1 el komijnzaad
  • beetje citroensap
  • 1 el mosterdzaad
  • 100 ml kokosmelk
  • 1 tl kurkuma
  • zwarte peper naar smaak
  • eventueel nog wat zwarte sesamzaadjes ter garnering

Bereiding van de gele linzensoep met komijn en kardemom:

Doe de groentebouillon in een pan en voeg hier de linzen aan toe. Kook ze vervolgens in ongeveer 25 minuten gaar op laag vuur met de deksel op de pan.
Pel de ui en snipper deze. Verwarm de kokosolie in een pan en fruit hierin de ui tot deze glazig is. Voeg dan de komijnzaadjes, kurkuma, mosterdzaadjes toe en zwarte peper toe. Bak mee totdat de specerijen gaan geuren.
Wanneer de linzen gaar zijn voeg je de gefruite ui en specerijen toe. Giet er vervolgens kokosmelk bij.

Meng het geheel met een blender totdat er een mooie egale soep is ontstaan. Als het te dik is voeg je nog wat water (of kokosmelk) toe. Maak tenslotte af op smaak met wat peper en/of zeezout.

Garneer eventueel met de zwarte sesamzaadjes.

Eet smakelijk!

(Ik schoot een beetje uit met de sesamzaadjes :))

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *