Gevulde kastanjechampignons, makkelijk bijgerecht

Dit is een recept dat ik regelmatig maak, omdat het makkelijk en snel klaar is. En belangrijker nog, bijna iedereen vindt het lekker. Gevulde kastanjechampignons, makkelijk bijgerecht. Het mooie is dat biologische champignons prima verkrijgbaar zijn of het nou in de natuurvoedingswinkel is of in de reguliere supermarkt. Ook de kastanje variant. En dat is persoonlijk mijn favoriet. Niet alleen omdat ik vind dat deze een vollere smaak heeft, ook omdat deze groente meer lentinaan bevat dan zijn roomwitte soortgenoot.

Lentinaan is een bio actieve stof die het immuunsysteem stimuleert en helpt bij de preventie van kanker. Het meeste lentinaan zit trouwens in oesterzwammen. Helaas is het wel zo dat bij langer verhitten deze werkzame stof deels verloren gaat. Maar dan blijven er nog steeds genoeg vitamine en mineralen over.
Vandaar dat deze paddenstoel regelmatig op het menu staat.

Je vindt nog veel meer recepten op mijn site met kastanjechampignons zoals deze pasta ‘bolognese’ en deze lasagne. Maar je kunt er ook heerlijke soep van maken. Of je verwerkt ze in een Franse klassieker met een moderne twist.

Gevulde kastanjechampignons, makkelijk bijgerecht
ingrediënten:

  • 250 gram kastanjechampignons
  • 1 teen knoflook
  • 80 gram zuurdesem broodkruim (1 snee)
  • 1 flinke eetlepel olijfolie
  • 15 gram pecorino (harde schapenkaas)
  • zout & peper naar smaak
  • 5 gram verse peterselie + wat extra ter garnering

Gevulde kastanjechampignons, makkelijk bijgerecht
bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht).

Paddenstoelen kun je beter niet wassen. Wanneer je dit namelijk doet zuigt hij zich vol. Dat komt de smaak niet te goede. Daarom kun je ze beter gewoon schoon wrijven met een stukje keukenpapier. Of je gebruikt een speciaal borsteltje.

Snijd na het schoonmaken een klein stukje van het uiteinde de steeltjes. Breek dan de steeltjes uit de hoedjes. En houd deze apart. Om broodkruim te maken kun je het beste niet al te vers brood gebruiken. Nou droogt biologisch brood snel uit dus even laten liggen is ook een oplossing als het te vers is. Het makkelijkste maak je de vulling met een keukenmachine of blender maar met een staafmixer kan ook.

Doe de snee brood in de kom van je keukenmachine. Voeg het teentje knoflook toe en laat even draaien totdat het kruim is geworden. Voeg vervolgens de champignonstelen toe en de peterselie. Draai nog even kort mee. De vulling mag nog wel stukjes bevatten. Als je het mengsel te ver doordraait wordt het papperig. Voeg tenslotte de geraspte schapenkaas, zout, peper en de olijfolie toe. meng nog even kort door elkaar.

Vul vervolgens de hoedjes van de champignons met het broodkruimmengsel. Leg de hoedjes in een ovenschaal met de vulling naar boven.  Bak ze vervolgens in 15-20 minuten goudbruin. Garneer met nog wat verse peterselie.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *