Glutenvrije pompoencake zonder toegevoegde suiker

glutenvrije pompoencake zonder toegevoegde suiker

Het is weer gelukt om lekkers met groente te maken (een variatie op deze pompoencake en muffins). Glutenvrije pompoencake zonder toegevoegde suiker.  Grappig genoeg kijk ik de laatste tijd bij het bedenken van een recept niet meer naar de recepten die ik al heb. Het is namelijk zo dat ik duidelijk een ontwikkeling zie in mijn visie en smaak. In het begin van het ontstaan van mijn blog gebruikte ik een enkele keer nog wel ongeraffineerd suiker maar inmiddels is de uitdaging om de zoetigheid echt uit groenten en (gedroogd) fruit te halen.

Laat ik wel reëel zijn, sommige baksels hebben nou eenmaal wat suiker nodig. Dan versta ik onder suiker, kokosbloesemsuiker, palmsuiker, honing of ahornsiroop. Agave gebruik ik nooit, ik heb hier, voor mijn opleiding natuurvoedingsadviseur, onderzoek naar gedaan. Agavesiroop is zo vaak van slechte kwaliteit (ook de biologische) en bestaat voornamelijk uit fructose wat een belasting is voor je lever. Onze lever heeft het over het algemeen al moeilijk genoeg dus mijd ik agavesiroop. Maar goed, met name als je een knapperig effect wil krijgen is suiker bijna onmisbaar. Een appelkruimeltaart of deze winterse koekjes eet ik dan ook niet als ‘gezond’ maar als ‘gezonder’. Ze zijn niet bedoelt als maaltijd maar als traktatie. Iets wat je een enkele keer eet.

Deze pompoencake kun je gerust vaker eten, hij bevat namelijk groenten, fruit, vezels, specerijen, eiwitten en vetten. Variatie blijft echter het toverwoord ;).

Glutenvrije pompoencake zonder toegevoegde suiker
Ingrediënten:

  • 100 gram amandelmeel
  • 200 gram gare pompoen
  • 100 gram (glutenvrije*) havermeel
  • 2 rijpe bananen
  • 10 gedroogde abrikozen
  • 25 gram kokosolie
  • 1 eetlepel kaneel
  • 2 eieren
  • 1 theelepel kardemom
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • handje pompoenpitten
  • 1 theelepel bakingsoda
  • 1 eetlepel appelciderazijn
  • optioneel 2 eetlepels plantaardige melk
  • snufje Keltisch zeezout
  • je kunt de kaneel, gember en kardemom ook vervangen door 2 eetlepels pumpkin spice

Glutenvrije pompoencake zonder toevoegde suiker
Bereidingswijze:

Verwarm allereerst de oven voor op 160 graden (hetelucht) en bekleed een cakevorm met bakpapier.

De pompoen kun je een minuut of tien koken in weinig water of roosteren in de oven. Ik rooster altijd een hele pompoen en maak er dan soep en een cake of muffins van. Zorg er in ieder geval van dat de pompoen (bijna) gaar is maar niet te vochtig.

Doe de amandelmeer en havermeel in een kom. Havermeel maak je makkelijk zelf door havermout te malen met behulp van een staafmixer of keukenmachine. Voeg er de specerijen en het wijnsteenbakpoeder aan toe en roer door elkaar.

Doe de bananen samen met de abrikozen, pompoen en eieren in de kom van de keukenmachine. Meng het geheel tot een egaal mengsel. Voeg ondertussen de plantaardige melk toe. En als laatste de kokosolie. Voeg dit mengsel dan toe aan het meelmengsel en mix door elkaar met een handmixer. Voeg als laatste de bakingsoda en azijn toe. Mix nog even kort door elkaar.

Stort dan het beslag in de cakevorm en bestrooi vervolgens met de pompoenpitten.
Zet de vorm in de voorverwarmde oven. Bak de cake in ongeveer 45 minuten gaar. Laat de cake helemaal afkoelen voordat je hem aansnijdt.

glutenvrije pompoencake zonder toegevoegde suiker

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *