Granola van 4-korenvlokken met noten, zaden en gedroogd fruit

Granola is ‘hip’ je kunt het in allerlei lekkere smaakjes kopen maar echt voordelig is het meestal niet (niet de biologisch variant in ieder geval). Granola van 4-korenvlokken met noten, zaden en gedroogd fruit maak je makkelijk zelf. Heel wat voordeliger en je weet precies wat er in zit.

Er zijn verschillende ontbijtgranen. Muesli is een mengsel dat vaak bestaat uit rauwe granen, noten, zaden en gedroogd fruit. Cruesli of krokante muesli is dat ook alleen is er dan (veel) suiker aan toegevoegd en vet (vaak ook gehard vet). Dat is de manier om grote krokante zoete brokken te maken. De granola die ik zelf maak zoet ik ook, juist door het gebruik van een beetje ahornsiroop krijg je een lekkere rijke smaak en een fijne brosheid.

Je kunt eindeloos variëren met de ingrediënten. Omdat in ons gezin iedereen fan is van deze granola maak ik altijd direct een grote weckpot vol maar je kunt het recept natuurlijk ook halveren. De ingrediënten kun je aanpassen naar je eigen smaak. Zelf gebruik ik graag vier tranenvlokken, dit is een mengsel van haver, gerst, rogge en tarwe maar je kunt ook enkel (glutenvrije) haver gebruiken (bij intolerantie of allergie).

Super lekker met (plantaardige) yoghurt of om je energierepen mee te bestrooien.

Granola van 4-korenvlokken met noten, zaden en gedroogd fruit

Ingrediënten:

  • 300 gram 4-korenvlokken
  • 200 gram gemengde noten (cashew, pecan & amandel)
  • 50 gram zonnebloempitten
  • 30 gram pompoenpitten
  • 10 gram sesamzaad
  • 1 tl vanillepoeder
  • 2 tl kaneel
  • 1 tl kardemom
  • 50 gram kokosvlokken
  • 75 ml ahornsiroop

Later toevoegen:

  • 50 gram gedroogde ongesuikerde cranberry’s
  • 50 gram blauwe rozijnen

Granola van 4-korenvlokken met noten, zaden en gedroogd fruit

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 120-130 graden (hetelucht).

Bekleed een groot bakblik met bakpapier. Hak de noten grof.
Doe alle ingrediënten behalve de ahornsiroop en de kokosvlokken in een grote kom. Roer even door elkaar zodat het mooi gemengd is. Giet de ahornsiroop eroverheen en meng het opnieuw goed door zodat de ahornsiroop ook goed verdeeld wordt. Als het goed is zie je dat alle vlokken, zaden en noten een beetje gaan glimmen. Verspreid het mengsel op het bakblik en meng dan de kokos er voorzichtig doorheen.

Zet de granola vervolgens in de oven voor ongeveer 40-45 minuten. Schep het geheel na een half uur om en zorg ervoor dat de kokos niet te donker wordt. Schep na de baktijd om, als het goed is ziet het er nu knapperig uit. Laat dan de granola helemaal afkoelen en voeg aan de afgekoelde granola het gedroogde fruit toe. In een goed afgesloten weckpot blijft de granola een paar weken goed (al haalt een grote pot het hier in huis meestal geen paar weken…)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *