Romige bloemkoolsoep met amandel

Ken je dat, dat je een bepaalde groente net te lang moet bewaren omdat allebei de kinderen toch opeens niet thuis eten? Of dat je onverhoopt niet op tijd thuis bent om dat wat je had bedacht voor die avond op een fatsoenlijke tijd op tafel te krijgen? Vast wel. Ik had dat laatst met een bloemkool. Bij aanschaf een mooi fris wit en biologisch exemplaar. Toen hij aan de beurt was op sommige plaatsen niet zo heel fris wit meer.  Tijd voor bloemkoolsoep dus. Romige bloemkoolsoep met amandel om precies te zijn.
Een vegan versie.

Het grappige is dat bloemkool op mijn site behoorlijk populair is. De salade van geroosterde bloemkool met granaatappel is zelfs een van mijn meest gelezen recepten. Het wordt tijd dat ik dat een keer opnieuw maak en er nieuwe foto’s van maak want het is duidelijk een recept uit de begintijd als je beelden bekijkt. En daarbij is het ook gewoon een heel lekker recept dus zeker geen straf om weer eens te maken 🙂

Ingrediënten voor de romige bloemkoolsoep met amandel:

  • een bloemkool
  • 500 ml amandelmelk
  • 1 grote gele ui
  • 500 ml groentebouillon
  • 4 teentjes knoflook
  • scheutje kokos- of olijfolie
  • 3 bosuitjes
  • handje amandelsnippers
  • versgemalen peper en zout
  • scheutje citroensap

Bereiding van de romige bloemkoolsoep met amandel:

Pel de ui en snijd deze in stukken.
Verwijder de schutbladeren van de kool, verdeel de bloemkool in roosjes en snijd de stronk in stukjes.
Verwarm dan een beetje olie in een pan met dikke bodem. Fruit hierin de ui totdat deze glazig is.
Pel ondertussen de knoflook en snijd de teentjes fijn. Voeg vervolgens de bloemkool en knoflook toe aan de uien en bak het geheel een paar minuten. Schenk dan de amandelmelk en bouillon bij de groenten.
Laat het geheel in ongeveer 15 minuten gaar koken om matig vuur.

Snijd ondertussen de bosui in ringetjes en rooster de amandelen in een droge koekenpan.

Als de bloemkool gaar is pureer je de soep met behulp van een staafmixer. Voeg een scheutje citroensap toe en maak de soep op smaak met peper en zout (en eventueel nog wat extra citroensap). Het ligt  aan de bloemkool hoe dik de soep wordt. Als je de soep te dik vindt kun je nog wat bouillon of water toevoegen.

Serveer de soep met een flinke hand bosuitjes en wat amandelschaafsel.

bloemkoolsoep close

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *