Raapsteeltjes zijn voor mij een typische voorjaarsgroente. Al is het mooie van raapsteeltjes dat ze ook in het najaar verkrijgbaar zijn. Je kunt ze namelijk gespreid zaaien met een goede oogst tot resultaat.
Tot een paar jaar geleden had ik het nog nooit gegeten. Jammer want het is echt een heerlijke knapperige voorjaarsgroente. Je maakt er makkelijk een salade van. Raapsteeltjessalade met gierst . Eerder deelde ik al dit recept voor een stampotje met deze groene groente en deze pesto en dit soepje. Keuze genoeg.
Gierst is in deze salade een lekkere toevoeging. Gierst is een glutenvrij graan met een kleine korrel die behoort tot de grassenfamilie. Het heeft een beetje een ‘romige’ smaak. De moeite waard om eens te proberen als je het nog niet kent. Ik verwerkte het door de salade omdat ik nog een restje over had, ongeveer 25 gram maar je kunt er gemakkelijk wat meer door doen als je het eet als maaltijdsalade.
Ingrediënten voor de salade:
Voor de dressing:
Was de raapsteeltjes zorgvuldig, ze kunnen namelijk wat zanderig zijn. Verwijder de worteltjes en laat ze uitlekken in een vergiet.
Pel de ui en snipper deze. Snijd de tomaat in blokjes net als de komkommer. Schil de avocado en snijd ook deze in blokjes.
Rooster de pompoen- en pijnboompitten in een droge koekenpan.
Klop een dressing van de balsamico met de honing en vervolgens de olijfolie tot een lobbig geheel. Voeg een snufje zout en peper toe naar smaak.
Schud dan de raapsteeltjes nog even goed uit. Je kunt ervoor kiezen om de lange bladeren te snijden of te scheuren. Ik maakte er een soort nestje van en sneed het pas op het allerlaatste moment (tijdens de maaltijd). Vervolgens verdeel je alle gesneden groenten over de raapsteeltjes. Verdeel de kappertjes en de geroosterde pitten over de salade samen met de alfafa. Knip er op het laatst nog wat tuinkers boven. Sprenkel de dressing op het laatste moment over de salade of serveer deze er los bij. Echt een voorjaarsfeestje!