Erwtensoep van vergeten groenten (vegan)

Laatst was ik op bezoek bij een biologisch landbouwbedrijf  gespecialiseerd in ‘vergeten groenten’. Het bedrijf is gevestigd in mijn woonplaats Lelystad dus dat was lekker naast de deur. Ik vind het altijd heel erg leuk om bij idealistische en bevlogen ondernemers op bezoek te gaan. Daar krijg ik namelijk inspiratie en energie van. Deze boeren vertelden hoe ze peterseliewortel, schorseneren, aardpeer, pastinaak en kliswortel telen. Het leuke was dat ik na de rondleiding een hele berg vergeten groenten mee naar huis kreeg. Daar maakte ik allerlei lekkers van. Erwtensoep van vergeten groenten is daar een van.
Het idee en het recept kwamen van een vriendin. Grappig genoeg heb ik het boekje ‘biobudget’ ,waar het oorspronkelijke recept uitkomt, zelf (ik schreef er zelfs een review over). Maar eigenwijs als ik ben veranderde ik ongeveer alle verhoudingen, liet in dingen weg en voegde ingrediënten toe.

Maar terug naar die zondagmiddag in januari want het is een mooi verhaal dat ik graag deel omdat iedereen dan de groenten gaat herkennen die van dit bedrijf afkomstig zijn. Ergens in de jaren 80 begon deze boer namelijk in de polder met een paar hectare groenten. Maar sinds een jaar of 8 geleden maakte de pastinaak zijn ‘comeback’. Er kwam vraag van de Albert Heijn naar deze vergeten groenten en daar speelde deze boer handig op in. Nu heeft hij veel meer grond en levert hij pastinaken aan Albert Heijn, Lidl en Jumbo. Boer Jan en zijn zoon Sam werken volgens de biologische principes en hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Ze recyclen bijvoorbeeld warmte en water. Kleine , onverkoopbare groenten worden gebruikt als veevoer voor de koeien en van dat vee krijgen zij dan weer de biologische mest voor de gewassen.

Kortom, als je de volgende keer pastinaken of wortelpeterselie koopt (deze laatste is niet altijd overal verkrijgbaar maar ik zag ze wel liggen bij de plaatselijke Jumbo) weet je nu dat ze uit Lelystad vandaan komen van Jan en Sam. Hoe leuk is dat? Van pastinaak kun je trouwens ook heerlijke soep maken, er staan een aantal recepten op de site zoals deze en deze.

Erwtensoep van vergeten groenten (vegan)
Ingrediënten:

  • 500 gram groene spliterwten
  • 150 gram prei
  • 200 gram wortelpeterselie
  • 150 gram pastinaak
  • 300 gram knolselderij
  • 100 gram bleekselderij
  • 75 gram winterwortel
  • 2 liter water
  • theelepel zout
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 takje rozemarijn
  • scheutje tamari
  • vers gemalen zwarte peper naar smaak
  • flinke scheut olijfolie

Het uitgangspunt voor deze soep is puur plantaardig.
Gewoon om te laten zien dat je echt geen vlees nodig hebt om toch echt lekkere smaakvolle erwtensoep te maken.

Erwtensoep van vergeten groenten (vegan)
Bereiding:

Was de spliterwten en zet ze op met de 2 liter water. Kook ze totdat ze uit elkaar beginnen te vallen. Ik voeg geen zout of bouillon toe aan de spliterwten omdat de velletjes dan stug blijven.
Terwijl de spliterwten zachtjes staan te pruttelen kun je aan het schoonmaak- en snijwerk van de groenten beginnen. Schil alle penen en snijd deze in blokjes. De wortel heb ik geraspt. Maak de knolselderij schoon en snijd ook deze in blokjes. De prei sneed ik in kwart ringetjes en de bleekselderij ook in kleine blokjes.

Verwarm vervolgens een flinke scheut olie in een soeppan, echt een laagje. Bak hierin de knolselderij, peterseliewortel en pastinaak totdat ze zacht worden. Voeg daarna de wortel, bleekselderij en vervolgens de prei toe. Als alles een beetje gaar is kunnen de gekookte spliterwten, het zout, flink wat versgemalen zwarte peper, de laurierblaadjes en het takje rozemarijn erbij. Laat het geheel nog even zachtjes pruttelen totdat het eruit ziet als snert. Maak op smaak met een scheutje tamari en eventueel wat extra peper en/of zout. Voor het opdienen even het takje rozemarijn en de laurierblaadjes verwijderen.

Zelf vind ik de soep een dag later het allerlekkerst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.