Rode bieten zijn eigenlijk het hele jaar beschikbaar er zijn namelijk zomer/ en najaarsbieten en daarbij zijn ze ook nog eens goed te bewaren en ook kun je zo vacuum verpakt of in een pot kopen. In het voorjaar kun je zogenaamde ´bosbietjes` kopen. Bietjes die compleet met loof uit de grond zijn getrokken en waarvan het loof fris groen is. Het fijne van dit loof is dat je het ook kunt eten. Je kunt het stoven als je wilt maar je kunt het ook rauw eten. Bosbietjessalade is een no waste recept omdat je bijna alles wat je koopt opeet. Ook het loof van wortel en radijs kun je eten. In het begin van het oogstseizoen van deze groenten vind ik dat persoonlijk het lekkerst. Dan is het nog mals en sappig terwijl later in het seizoen het loof wat stugger wordt. Bosbietjes koop je bij de lokale bioboer, Hofweb en soms in de natuurvoedingswinkel.
Bietjes zelf kun je zowel rauw als gekookt eten. Hoe dieper de kleur van een groente hoe meer beschermende stoffen deze biedt. Gooi daarom ook rustig een biet door je slowjuicer, je krijgt er een powersapje van. Natuurlijk heeft je persoonlijke smaak en je vertering te maken met hoe je een biet graag eet. Zelf vind ik geroosterde bieten, gekookte bieten en rauwe bieten lekker. Als ze geroosterd og gekookt zijn hou ik van een ´bite´dus niet te gaar (dat vind ik het nadeel van de voorgekookte in plastic of pot). Deze salade is een basissalade. Ik maakte hem met rauwe bietjes maar leef je uit, varieer er op los. Rooster de bietjes of kook ze als je dat liever hebt. Voeg smaakmakers toe als zachte geitenkaas, een zacht gekookt eitje, verschillende soorten noten of wat afgekoelde aardappels, allemaal lekker. Deze basissalade is alleen om te laten zien dat je de stengels en de bladeren van bietjes ook kunt eten mocht je dat nog niet weten.
Voor de dressing:
Maak eerst de dressing door de sinaasappel uit te persen en te mengen met de andere ingrediënten . Klop goed door. Deze salade is trouwens ook lekker met een (kokos)yoghurtdressing met dille.
Snijd eerst de bietjes van het loof . Was het loof (laat het even in ijskoud water liggen als het wat slap is geworden). Schil de bietjes als je ze rauw wilt gebruiken (mocht je ze willen koken, kook ze dan in de schil). Doe de rauwe bietjes in de keukenmachine met julienne snijder, rasp ze of snijd ze in dunne plakjes. Haal het loof uit het water en droog het. Hak de stelen heel fijn en snijd het blad in reepjes. Pel en snipper de ui en rooster de pitten in een droge koekenpan, Bouw de salade op en voeg vooral nog allerlei extra`s toe, zoals ik eerder al aangaf. Zachte geitenkaas, appel en walnoten bijvoorbeeld. Welke variatie maak jij er van?