In de jaren dat ik nu voedingsadvies geef merk ik dat steeds meer vrouwen last hebben van gluten en lactose. Niet dat ze allergisch zijn maar wel dat ze er buikpijn van krijgen of moe van worden. Misschien niet verwonderlijk als je beseft hoeveel tarwe en koemelkeiwit er gebruikt wordt (ook in producten waarin je het niet verwacht). En ik merk dat ik het zelf ook beter doe op veel variatie en weinig tarwe en koemelkproducten. Dus deel ik steeds vaker gluten- en lactosevrije recepten. Zo ook deze. Chocolade-kokosmuffins (gluten- en lactosevrij) . Op basis van banaan dat blijft toch wel mijn persoonlijke favoriet. We kopen gewoon iedere week zoveel bananen dat er altijd wel een paar overrijpe exemplaren overblijven om dit soort traktaties van te maken.
Wil je nog meer inspiratie opdoen wat betreft glutenvrije en lactose vrije traktaties? Misschien vind je dit bananenbrood, deze taart of deze muffins ook wel lekker.
Verwarm eerst de oven voor op 170 graden (hetelucht)
Breek de eieren in de mengkom van de keukenmachine en doe de, gepelde en in stukken gebroken, bananen en dadels erbij . Meng het tot een egaal geheel. Voeg vervolgens de kokosyoghurt en vanille essence toe en meng kort door elkaar.
Doe de havermeel, cacaopoeder, kokosrasp, bakingsoda, kaneel en een snuf zout in een andere kom en roer door elkaar. Hak de noten en chocolade.
Giet vervolgens het bananenmengsel in de kom van het meelmengsel en voeg de kokosolie toe. Mix het geheel goed door elkaar. Spatel er tot slot de chocolade, noten en appelciderazijn door.
Bekleed een muffinvorm met papieren muffinvormpjes en verdeel hier het beslag over. Bak de muffins in 20 minuten gaar.
Garneer met wat extra kokosyoghurt en wat kokossnippers.