Blog – donderdag 29 okt 2020
“Ik ben Myrthe Johansen, (46) enthousiast Hofwebber en natuurvoedingscoach. Ik blog met regelmaat over voeding en gezondheid voor Hofweb, vanuit ervaringen in mijn eigen coaching-praktijk in Lelystad. Meer over mij? www.simplifyyourlife.nl.”
“Tijdens mijn wandelingen in het bos vind ik nu vaak de mooiste herfstcadeautjes, zoals verse hazelnoten en walnoten. Heerlijk!
Wist je… Beukennootjes, eikels, hazelnoten en tamme kastanjes vallen plantkundig onder ‘echte noten’. Amandelen, walnoten, macadamia’s en cashewnoten, zijn zaden van een steenvrucht, die noem je ‘culinaire noten’.
Voor het gemak noem ik ze allemaal noten, net als jij waarschijnlijk 🙂
Waarschijnlijk heb je er wel eens van gehoord: omega 6 en omega 3 vetzuren. Het is belangrijk om ze in de juiste balans te eten, ideaal is 4:1. Helaas: in ons huidige eetpatroon is de verhouding gemiddeld 20:1.We eten dus veel te veel omega 6 vetzuren in verhouding tot omega 3. Dat zit ‘m vooral in een hoge graanconsumptie (brood, nog eens brood, en ’s avond’s pasta!) en plantaardige vetten die in alle bewerkte supermarktproducten zitten. Van margarine tot sauzen, tot chips, snacks en koeken: we krijgen teveel ongezonde vetten binnen.
Daardoor kunnen er onder andere laaggradige ontstekingen ontstaan. Dat zijn ontstekingen die we niet direct merken, maar die onze cellen beschadigen en juist veelvoorkomende chronische aandoeningen zoals hart-en vaatziekten tot gevolg kunnen hebben.
Dertig gram walnoten (da’s twee handjes) levert al de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid gezonde omega 3 vetten! Uit onderzoek blijkt dat de hersenen van mensen die regelmatig walnoten eten sneller functioneren en een beter geheugen hebben. Alle reden dus om (wal)noten te eten, en ze zijn nog lekker ook… Waar je wel rekening mee moet houden is het feit dat omega 3 vetten snel oxideren (en dan veranderen van gezond in ongezond). Gebruik daarom ongebrande, ongezouten noten en verhit ze zo min mogelijk.