Meer energie door gezonde darmen

Onlangs was ik bij het jaarlijkse voedingsgeneeskunde congres met als thema ‘healthy aging voor jong en oud, hersenen en darmen centraal’. Het was een interessante dag waarbij verschillende experts aan het woord kwamen. Steeds meer onderzoek wijst uit dat darmgezondheid een cruciale rol speelt bij onze totale gezondheid en dus effect heeft op hoe we gezond oud kunnen worden. Niet zo gek als je bedenkt dat 70% van je weerstand bepaald wordt in je buik.

Ook last van vermoeidheid?

Ontzettend veel mensen hebben gezondheidsklachten waarbij vermoeidheid met stip op nummer 1 staat. Maar het kan 1001 redenen hebben dat je vermoeid bent, dat maakt het vaak zo vaag en ongrijpbaar. Er zijn voor de hand liggende dingen die je kunt doen om vermoeidheid tegen te gaan. Meer slapen, beter slapen, minder stress, meer ontspannen. Maar wat als dat niet helpt en je vermoeidheid blijft?  Misschien heb je nog wel meer ‘vage’ klachten zoals buikpijn, een opgeblazen gevoel, vergeetachtigheid, jeuk en/of huidproblemen. Geloof mij, je bent niet de enige. Grote kans dat je darmen een rol spelen bij je klachten.

Je darmen bevatten zo’n 1,5-2 kilogram aan darmbacteriën. En volgens recent onderzoek (januari 2019) schijnen er zo’n 4.930 verschillende soorten darmbacteriën te bestaan. Bij het laatste onderzoek waren dat er nog ‘maar’ 2.172, een enorme ontdekking dus. Maar die hebben we niet allemaal in onze buik. Gemiddeld hebben we daar zo’n 250-750 verschillende bacteriën per persoon. En iedere darmflora is zo uniek als een vingerafdruk. Toch is er een top 57 samengesteld van meest voorkomende darmbacteriën omdat 95% van de mensen die bij zich blijken te hebben.

De eerste stap om te zetten!

Balans in een darmflora is belangrijk en helaas is die ook snel verstoord. Bijvoorbeeld door een antibioticakuur, langdurig medicatie gebruik, een verminderde weerstand, stress of verkeerde voeding. Dan kan het zo zijn dat bepaalde ‘slechte’ darmbacteriën, gisten en schimmels de overhand nemen in de darmflora. Candida is zo’n schimmel die kan gaan woekeren en waar je klachten van kunt krijgen zoals onder andere: vermoeidheid, huidproblemen, witte vloed, een enorme drang naar zoetigheid en witte aanslag op je tong. Ook al is er geen onomstotelijk wetenschappelijk bewijs dat een ‘anti-candida’ dieet zou werken, het is in ieder geval goed om te weten dat ‘slechte’ bacteriën gek zijn op suiker. Stoppen met het eten van suiker en witmeelproducten is de eerste stap in de goede richting wanneer je last hebt van vage klachten (en ook als je geen vage klachten hebt ;)).

Wat kun je nog meer doen voor gezonde darmen?

Verder zijn er andere dingen die je kunt doen om je darmen gezond te houden zoals het eten van veel vezels in de vorm van groenten en fruit. Oplosbare en niet oplosbare vezels die daar in voorkomen zijn namelijk prebiotica, en dus voeding voor de goede bacteriën. Probiotica zijn levende bacteriën, die kun je in supplementvorm kopen. Maar liever eet je levende bacteriën die in gefermenteerde voeding voorkomen zoals (rauwe) zuurkool, kimchi, kefir en rauwe yoghurt. En dan zijn er nog voedingsmiddelen zoals gluten (m.n. tarwe) en lactose (m.n. koemelk) die we over het algemeen al moeilijk kunnen verteren, laat staan als er al darmproblemen zijn.

En misschien wel het allerbelangrijkste, varieer. Zoals gezegd wonen er heel veel bacteriën in je darmen en die willen allemaal eten. Verschillende bacteriën hebben verschillende behoeftes. Dus eet gevarieerd, onbewerkt, puur en alle kleuren van de regenboog!

Het recept van deze kikkererwten-spinazie wrap is een voorbeeld van veel variatie, kleur, pro- en prebiotica in één gerecht

Kikkererwten-spinazie wrap met groenten
Ingrediënten voor 1 wrap

Voor de wrap:

  • 50 gram kikkererwtenmeel
  • 100 ml water
  • 25 gram spinazie
  • 1 el oregano
  • 1 tl paprikapoeder
  • zout en peper naar smaak
  • 1 tl kokosolie

Voor de topping:

  • 1 geraspte wortel
  • tapenade of spread
  • wat rucola
  • kiemen
  • 1 eetlepel rauwe zuurkool
  • 1 bietje (gekookt, rauw of gefermenteerd)
  • zaden/pitten
Beeld 2

Bereidingswijze

Doe het kikkererwtenmeel met de kruiden en de spinazie in een mengbeker. Voeg vervolgens het water toe en meng er, met behulp van een staafmixer of blender, een egaal beslag van.Verwarm dan de kokosolie in de pan.
Giet het beslag in de pan en bak de wrap als een pannenkoek.
Wanneer de bovenkant droog is omkeren.
Leg de wrap op een bord en besmeer deze met spread of tapenade.
Beleg de wrap vervolgens met de rucola, wortel, bietjes en kiemen.
Bestrooi ten slotte met zaden en/of pitten.

Je kunt naar hartenlust variëren! Ik vind het altijd lekker om alle vijf de smaken terug te laten komen. Zoet (wortel), zout (wrap), zuur (zuurkool), bitter (rucola) en umami (artisjokkenspread of tapenade met zeewier) maar dat is natuurlijk persoonlijk.

Waar wordt jouw buik blij van?

Dit artikel is geschreven door natuurvoedingsadviseur en hormooncoach Myrthe Johansen van Simplifyyourlife.nl. Een van onze Better Health ambassadeurs en contributing editors, via deze link kun je alles over haar enonze andere editors lezen! Ook de receptfoto’s in dit artikel zijn gemaakt door Myrthe.

https://www.amberalbarda.nl/artikelen/contributing-editors

(Is schreef dit artikel voor Amber Alberda, Better Health)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.