Bananenbrood met blauwe bessen en kardemom

Bananenbrood met blauwe bessen en kardemom.

En opnieuw een baksel met bananen. Ik weet niet hoeveel verschillende bananenbrood recepten er inmiddels op de site staan maar het zijn er veel. Ook deze keer is het een glutenvrije variant geworden. Bananenbrood met blauwe bessen en kardemom. Een lekkere smeuïge traktatie. Kardemom is een van mijn favoriete specerijen, alleen de geur is al zo heerlijk. Er zitten veel mineralen in kardemom en het bijzonder ijzer en mangaan. Ook kan het ondersteunen bij spijsverteringsklachten.

Volgens mij heb ik eerder al geschreven over de krachtige combinatie van blauwe bessen en kardemom. Zij versterken elkaars werking. In het boek: Hoe overleef je (How not to die) van dr. Michael Greger wordt beschreven dat door het eten van ,onder andere, blauwe bessen je er voor kunt zorgen dat de hoeveelheid ‘naturalkiller-cellen’ toeneemt. Naturalkiller-cellen zijn een type witte bloedlichaampjes die een essentieel onderdeel vormen van het eerstelijns-team van het immuunsysteem, dat optreedt tegen virusinfecties en kwaadaardige cellen. Kardemom zou de activiteit van de naturalkiller-cellen tot tien keer meer kunnen vergroten alsdus dr. Greger.

Vandaar dat ik deze twee ingrediënten, blauwe bessen en kardemom, graag combineer, in pannenkoekjes, muffins , taart cake of gewoon door de plantaardige of rauwe yoghurt. Ik voeg het gewoon aan het recept toe als het er nog niet bijstond. Er is trouwens veel verschil in blauwe bessen. Je hebt blauwe bessen die een wit vruchtvlees hebben en een blauw schilletje en je hebt bosbessen. Deze laatste zijn echte krachtpatsers en bevatten sterke kleurpigmenten, ze zijn dan ook helemaal diep donkerpaars. Deze bosbessen kun je in Zweden of Noorwegen in de zomer zo in het bos plukken. In Nederland pluk ik ze uit de diepvries, biologische blauwe bosbessen. Voor dit bananenbrood heb ik verse blauwe bessen gebruikt gekocht bij De Stek, biologisch dynamisch landbouw bedrijf in Lelystad.

Bananenbrood met blauwe bessen en kardemom
ingrediënten:

  • 100 gram amandelmeel
  • 150 gram boekweitmeel
  • 1 el kardemompoeder
  • 3 bananen
  • 8 gedroogde abrikozen (niet gezwaveld)
  • 50 ml plantaardige melk
  • 3 eieren
  • 1 el vanille essence
  • 100 gram verse blauwe bessen
  • 1 tl bakingsoda
  • 1 el citroensap
  • snufje zout
  • optioneel een handje amandelrasp en/of wat hele amandelen

Bananenbrood met blauwe bessen
bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 160 graden (hetelucht).

Bekleed een cakevorm met bakpapier (of vet de vorm in met een beetje kokosolie).

Doe de eieren en de gepelde bananen in de mengkom van de keukenmachine en meng tot een egaal beslag. Voeg dan de abrikozen, plantaardige melk en vanille essence toe en laat nog even draaien totdat het een schuimig geheel is.

Meng in een andere kom amandelmeel, kardemom, boekweitmeel, snufje zout en bakingsoda door elkaar. Giet vervolgens het bananenmengsel erbij en mix het met de handmixer tot een mooi beslag. Schenk er een lepel citroensap bij en mix nog even kort door. Spatel dan voorzichtig de blauwe bessen door het beslag en giet het in de vorm. Bestrooi ten slotte met wat amandelschaafsel en/of hele amandelen.

Zet de vorm voor ongeveer 40 minuten in de voorverwarmde oven. Iedere oven is anders dus controleer na een half uur hoe de cake eruit ziet. Je kunt controleren of het bananenbrood gaar is, door er met een prikker (metaal of hout) in te prikken. Is de prikker schoon? Dan is de cake gaar.

Enjoy!

Bananenbrood met blauwe bessen en kardemom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.