Er lagen weer eens drie bananen op de fruitschaal die net te rijp waren om nog lekker weg te happen dus bedacht ik een baksel. Bananenbrood met dadels en noten bevat geen toevoegde suiker maar is wel zoet door de bananen en dadels. Wil je liever een glutenvrij bananenbrood bakken of een bananenbrood met chocolade dat kan natuurlijk ook!
Dadels bevatten fruitsuiker maar is een stuk betere keuze dan geraffineerde suikers omdat dadels vezels, vitamines en mineralen bevatten. Je kunt grotere dadels ook heerlijk vullen.
Lauwwarm is dit brood op z’n ‘zoetst’, heerlijk bij een kopje thee.
Verwarm de oven voor op 160 graden hetelucht.
Ontpit de dadels en doe ze in een schaaltje.
Overgiet ze vervolgens met heet water en laat ze 10 minuten staan.
Pel de bananen, breek ze in stukken en doe ze in een kom.
Breek daar twee eieren bij en mix het geheel tot een glad en romig mengsel.
Voeg de kokosolie toe en mix nog even flink door.
Meng het volkoren speltmeel, bakpoeder, kardemom, vanille, kaneel en een snuf zout. Spatel dit door het bananenmengsel.
Hak de noten grof. Giet de dadels af, laat ze goed uitlekken en snijd ze vervolgens in kleine stukjes.
Voeg de noten en de dadels toe aan het beslag.
Bekleed een cakevorm met bakpapier.
Stort het beslag in de cakevorm en zet het geheel voor ongeveer 45 minuten in de oven.
Het brood is gaar als je er een satéprikker in steekt en deze er ‘droog’ uitkomt. Geniet ervan!