Boekrecensie ‘Vrij van gedachten’ (Jan Geurtz)

Vrij van gedachten, praktische handleiding voor helder en liefdevol leven, zo luidt de titel van het nieuwste boek van bestseller auteur Jan Geurtz. Hoewel ik nooit eerder een boek van Geurtz heb gelezen spreken de titel en de omslag mij zeer aan. Op de achterkant valt te lezen dat het boek een praktische methode biedt om de versluiering ,die onze gedachten veroorzaken, op te helderen. Met de verwachting dat ik een zeer praktisch boek in handen heb begin ik vol enthousiasme aan het eerste hoofdstuk. Hoewel het verhaal mij aanspreekt, vind ik het van tijd tot tijd ook moeilijk te begrijpen door het taalgebruik.

Bewustzijn

De schrijver neemt je mee in het Boeddhisme met al zijn facetten, de spirituele kant en de religieuze kant. In het boek valt te lezen dat Dzogchen onderricht je leert, eerst je individuele bewustzijn los te maken van je gedachten en gevoelens. Door die aandachtig waar te nemen zonder verzet en veroordeling ontstaat geleidelijk een de-identificatie van die gedachten en gevoelens. Dzogchen betekent letterlijk: ‘Grote volmaaktheid’ of ‘Grote compleetheid’. Het uitgangspunt is dat er lijden is in de wereld omdat we de volmaaktheid ervan niet herkennen.

Levenslessen

Het boek bestaat uit twee delen. In het eerste deel neemt de schrijver je mee op retraite naar het Tibetaans-boeddhistische centrum Larab Ling in Zuid Frankrijk. Hij beschrijft hoe hij daar jaarlijks terugkomt en een aantal jaren daar maandenlang verblijft. Zijn ervaringen en levenslessen worden beschreven maar vooral ook de ergernissen en weerstanden die bepaalde rituelen oproepen. Hoewel het een interessant boek is om te lezen kan ik me moeilijk identificeren met het beschreven ervaringsverhaal, maar dat is wellicht ook niet de bedoeling van dit boek, want wat we als werkelijkheid waarnemen is altijd een projectie van de staat van onze eigen geest, aldus Jan Geurtz. Ik zou er in ieder geval niet voor kiezen om jaar-in-jaar-uit op retraite te gaan naar een plek waar ik steeds weer dezelfde ergernissen tegenkom. Ik zou überhaupt geen maanden op retraite gaan, maar dat terzijde.

In ‘Vrij van gedachten’ wordt rijkelijk gebruik gemaakt van citaten.

Mijn favorieten zijn:

‘Hoewel mensen lijden ervaren, is geluk altijd de essentie ervan.
In het niet gescheiden zijn van lijden en geluk,
ligt de vervolmaking van verlichte eigenschappen.’
(Longchenpa)

‘In mijn wijsheid ontdek ik dat ik niets ben. In mijn liefde ervaar ik dat ik alles ben.
Tussen die twee speelt mijn leven zich af.’
(Nisargadatta)

De praktische tips en levenslessen, die het boek bevat, zijn verstopt in veel woorden. De kunst is om er jouw tips en lessen uit te halen op jouw spirituele pad. Daarom wil ik er ook geen cijfer aan toekennen omdat ik dat geen recht vind doen aan dit boek. ‘Vrij van gedachten’ gaat in mei met mij mee op retraite naar Frankrijk, ik geef het door aan een spiritueel leraar.

Jan Geurtz, Vrij van gedachten

Deze boekrecensie schreef ik voor Inspirerend Leven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.