Regelmatig starten we de zondag met een pannenkoeken ontbijt. Er staan daarom ook al wat recepten op mijn website zoals deze dikkertjes. Meel van havermout of boekweit zijn onze favorieten. Maar ook met amandelmeel of enkel banaan en ei kun je pannenkoeken bakken. Deze keer maakte ik boekweit ontbijtpannenkoekjes met warme appel. In het beslag zit karnemelk en in combinatie met een beetje bakingsoda geeft dat een dik en luchtig beslag. Het ‘American pancakes’ effect en nog glutenvrij ook.
Boekweit is geen graan maar een zaad wat tot meel vermalen kan worden. Het wordt wel een ‘pseudo graan’ genoemd. Boekweitmeel bevat veel magnesium, kalium en fosfor. Het is voedzaam en licht verteerbaar. Ik maak altijd een hele stapel, zo’n 24 stuks. Je kunt het recept eenvoudig halveren. Ook in dit recept gebruik ik uitsluitend biologische producten.
Schil de appels en ontdoe ze van het klokhuis. Snijd er dunne partjes van. Verwarm in een steelpannetje een beetje roomboter en laat hier de appeltjes zachtjes in stoven (ze moeten wel ‘bite’ houden).
Doe de karnemelk met de eieren, de snuf zout en kaneel in een kom en mix het goed door. Voeg dan de boekweitmeel toe en meng er een glad beslag van. Voeg ten slotte de bakingsoda toe en roer het er kort doorheen. Verwarm een beetje kokosolie in een koekenpan. Schep die bergjes beslag in de pan zodat je drie kleine pannenkoekjes per keer bakt. Doe dit totdat het beslag op is.
Serveer de pannenkoekjes met de warme appel en eventueel nog een extra snuf kaneel.
Heerlijk in combinatie met paardenbloemenjam, rabarberjam , vlierbloesem’honing’ of bramenjam.