Voor Hofweb mocht ik weer aan de slag, deze keer was het onderwerp bladgroen oftewel chlorofyl. Absolute levenskracht al die groene blaadjes. Hoe groener hoe meer chlorofyl. Fusilli met raapsteelpesto en spinazie is een glutenvrij gerecht bomvol groen. Hou je niet van spinazie of eet je liever volledig exorfinevrij? Vervang spinazie dan door andere bladgroenten zoals snijbiet, veldsla, rucola, nog meer raapsteeltjes of een combinatie. Hoe meer groen hoe beter. Wil je het gerecht volledig plantaardig maken vervang dan de feta door edelgistvlokken.
En mocht je nog wat inspiratie willen opdoen van lekker groen? Dit is een lekker groen soepje, dit is ook een groen soepje met wildplukbuit en deze pesto is ook heerlijk groen.
Voor de pesto:
1 bosje raapstelen
5 el olijfolie extra vergine
1 teen knoflook
35 gram geroosterde pijnboompitten
1 tl citroensap
zout en peper naar smaak
Voor het bladgroen mengsel:
35 gram zongedroogde tomaten (RAW Tomaten zongedroogd)
2 rode uien
2 tenen knoflook
500 gram verse spinazie
100 gram bladgroen naar keuze (brandnetel, daslook, veldkers, rucola, postelein)
75 gram feta
100 gram gemengde pitten (zonnebloem, pijnboom, pompoen)
versgemalen zwarte peper
2 el olijfolie
250 gram rode linzen fusilli
Voor de pesto:
Rooster de pijnboompitjes goudbruin. Was de raapsteeltjes en dep ze droog. Pel het teentje knoflook en snijd dat ik stukjes. Hak de raaptstelen grof en doe ze samen met de olijfolie en het teentje knoflook in een mengkom. Pureer met behulp van staafmixer, keukenmachine of blender de raapsteeltjes fijn. Voeg de pijnboompitjes en citroensap toe en meng het geheel tot een mooie fijne pesto. Maak op smaak met zout en peper. Zet even weg.
Voor het bladgroen mengsel:
Doe de zongedroogde tomaatjes in een bakje en overgiet ze met kokend water. Laat ze een half uurtje weken. Rooster de pitten in een droge koekenpan.
Was de spinazie en overige bladgroenten en laat goed uitlekken. Pel en snipper de uien en knoflook. Verwarm olijfolie in een wok en fruit daarin de ui en knoflook op zacht vuur glazig.
Kook ondertussen de pasta volgens de aanwijzing op de verpakking 8-10 minuten.
Hak de geweekte zongedroogde tomaatjes in stukjes en voeg ze toe aan het uienmengsel. Roer goed om en zet het vuur iets hoger. Wok de spinazie en andere bladgroenten in een paar minuten totdat het geslonken is. Meng de pesto door de pasta. Serveer de pasta met het bladgroen en garneer het met de geroosterde pitten en geraspte fetakaas.
Eet smakelijk!